Header Ads

BitTorrent (BTT) Nedir?

 

BitTorrent (BTT) Nedir?

BitTorrent, özellikle son zamanlarda daha da merkeziyetsizleşen, popüler bir eşler arası (P2P) dosya paylaşım ve Torrent platformudur. 2001’de kullanıma açılan BitTorrent, 2018 yılında blok zinciri (Blockchain) platformu Tron tarafından satın alındı.


Satın alınmasının ardından platforma özel yerel bir kripto para birimi olan BTT ile birlikte çeşitli yenilikler eklendi.


BitTorrent hakkındaki resmi açıklamada ‘Dünyanın en büyük merkeziyetsiz P2P iletişim protokolü.’ iddiası bulunmaktadır.


BTT (BitTorrent) token projesi nedir?

BTT, Tron tarafından satın alınan BitTorrent dosya paylaşım platformunun yerel kripto para birimidir. BTT, dünyadaki en popüler merkeziyetsiz protokollerin ve uygulamaların özelliklerini destekleyen blok zincir teknolojisi, Tron ağının TRC-10 standardı ile oluşturulmuş tokenıdır. BTT tarafından desteklenen dApp’ler (merkeziyetsiz uygulamalar) arasında BitTorrent Speed, BitTorrent Dosya Sistemi, DLive ve hattaki diğer ögeler bulunur.


BTT, BitTorrent Speed sayesinde daha hızlı indirme işlemi gerçekleştirebilmek için ödeme imkanının sunulması dahil olmak üzere çeşitli amaçlar için kullanılabilir.


BitTorrent projesinin kurucuları kimlerdir?

BitTorrent, Temmuz 2001’de Bram Cohen isimli bir yazılımcı tarafından kuruldu. Cohen, BitTorrent’i içerik elde etmenin yavaş ve pahalı olduğu zaman, eğlence sektörüne yeni bir soluk getirmek amacıyla tasarladığını açıkladı. Cohen telif yasalarını çiğnediği ile birçok hukuki davaya konu oldu.


BitTorrent, Temmuz 2018’de Tron platformu ve sahibi Justin Sun tarafından satın alındı. Şubat 2019’da TRC-10 standardıyla üretilen BTT (BitTorrent token) ile birlikte çeşitli araçlar eklendi.


BitTorrent projesini özel yapan nedir?

BitTorrent'in asıl amacı, eğlence sektörünün var olan yapısını ve kullanıcıların içerik edinme şeklini dağıtık hale getirmek. Bram Cohen'in internet kullanıcılarının direkt olarak kendi aralarında içerik dağıtmasının faydalarını görerek pahalı ve verimsiz dağıtım ağlarının ortadan kaldırılmasını hedefledi.


2000'lerin başlarında BitTorrent ilk başvurulacak P2P dosya paylaşım platformu haline geldi ve ardından 2018'de TRON devreye girdi.


TRON'un altında BitTorrent, kendi kullanıcı tabanına ek olarak merkeziyetsiz çözümler sunarak kullanıcılar açısından cazibesini artırdı ve kripto para alanındaki kullanıcılara da ulaştı.


BitTorrent File System (BTFS) nedir?

BTFS, dijital içerikleri merkeziyetsiz bir dosyalama sisteminde depolamak ve paylaşmak için bir P2P mekanizması sağlayan protokoldür.


Geleneksel dosya depolama sistemlerinde, merkezileştirme veya bir otorite tarafından kontrol edilmesi, sansürleme, yüksek maliyetler ve düşük hata toleransı gibi pek çok dezavantajı bulunmaktadır.


BTFS, blok zincir işlemlerini işlemek için Temsil edilen Hisse Kanıtı (Delegated Proof of Stake) kanıtı yöntemine sahiptir. BTFS, merkeziyetsiz uygulama geliştiricileri tarafından kullanılabilecek ilk merkezi olmayan depolama sistemini temsil eder.


DLive nedir?

DLive, içerik oluşturucuları ve izleyicileri güçlendiren blok zinciri üzerine kurulmuş bir canlı akış topluluğudur. Devrim niteliğindeki bir ödül sistemi sayesinde yayıncılar ve izleyiciler, gelirlerini platformla paylaşmadan kazanabilirler. DLive ile amaç daha merkeziyetsiz ve daha açık bir içerik platformu oluşturmaktır. Yakında BTT, sanal hediyeleri, abonelikleri ve izleyici ödüllerini güçlendirmek için DLive ekosistemine tanıtılacak.


BTT token istatistikleri

BTT’nin belirli bir maksimum arzı bulunmamaktadır. Bununla birlikte toplam arz şimdilik 990 milyar BTT olarak belirlenmiştir. Bu miktarın %2’si özel token satışında, %6’sı açık token satışında, %9’u tohum satışında dağıtıldı. Bu arzın %20.1’lik kısmı, 2025’e kadar çeşitli noktalarda gerçekleşecek airdroplar için ayrılmış durumda. BitTorrent ekibi ve çatı kuruluşu BitTorrent Foundation, arzın %19’u ile ödüllendirildi. Ayrıca Tron kuruluşu da elinde %20 bulundurmasına rağmen bunun %19.9’luk kısmı BitTorrent ekosisteminin bünyesinde kalıyor. Tokenlerin kalan yüzde 4'ü, ortaklıklar için rezerve edilmiş.


Whitepaper: BTT token

BitTorrent şirketi projeyi, “Dünyanın en büyük merkeziyetsiz P2P iletişim protokolü.” olarak nitelendiriyor.


BTT token hakkında daha fazla bilgi edinmek için Bittorrent whitepaperına erişebilirsiniz.


BTT token nasıl alınır?

TRX token güvenilir kripto para borsaları üzerinden alınıp satılabilir. Türkiye’de Türk lirasıyla TRX/TRY paritesinde işlem yapmak da mümkündür.


BitTorrent (BTT) Sıkça Sorulan Sorular

BitTorrent nedir?


BitTorent merkeziyetsiz bir P2P dosya paylaşım platformdur.


BTT nedir?


BTT BitTorrent platformunun ve platformdaki diğer öğeler için kullanılan yerel kripto para birimidir.


BTT token madenciliği yapılmakta mıdır?


BTT, madenciliği yapılabilen bir kripto paradır.


BTT token maksimum arzı var mıdır?


BTT token, bir maksimum arza sahip değildir.

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için Twitter Telegram ve İnstagram kanalımıza katılın!

No comments

Powered by Blogger.