Token Nedir? Coin nedir? Token ve Coin arasındaki farklar nelerdir?
Token Nedir?
Günümüzde kripto paralar hakkında artık neredeyse herkesin bir bilgisi veya yorumu var. Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Dogecoin (Doge), merkeziyetsiz finans (DeFi), blok zincir teknolojisi, NFT, Fan tokenlar ve niceleri… Kimileri ortaya çıktığı 2008 yılından, bazıları 2017 yılındaki büyük artıştan, birçoğu ise pandemi yılı olarak ilan edilen 2020’den beri bu piyasanın farkında.
Her şey 2008 yılında internet üzerinde Satoshi Nakamoto isimli kimliği hâlâ bilinmeyen bir kişi veya topluluk tarafından, Bitcoin whitepaperının yayımlanmasıyla başladı. 2009'da Bitcoin blok zinciri ve kripto para birimi faaliyete geçti. Bitcoin ile başlayan kripto para dünyası, ardından gelen birçok coin ve token ile çığ gibi büyüdü.
Kripto para, coin, token, dijital para, altcoin bu ekosistemde sıkça kullanılan terimler. Birçoğunuz bunların hepsinin aynı anlam ifade ettiğini düşünüyor ve bu ekosistemdeki her şeye coin ya da token diyor olabilirsiniz. Aslında hem coin hem de token, kripto paradır. Ancak bu iki farklı kripto para türleridir.
Bu yazımızda "Token nedir?" sorusuna cevap vereceğiz.
Kripto para dünyasında token nedir?
Token, bağımsız blok zincirler üzerinde inşa edilmeyen bu kripto paralar, mevcut blok zincirlere entegre edilerek oluşturulur. Tokenlar, birim değere sahiptir ve bu değerleri üzerinden alım satım işlemleri yapılır. Tokenlar yalnızca bir değeri değil, bir ürünü ya da bir hizmeti de temsil edebilir. Token üretmek, mevcut bir blok zincir üzerinde oluşturulduklarından, coin oluşturmaya nispeten kolaydır.
Akıllı kontrat yapısının uygunluğu göz önüne alındığında, günümüzde çoğu token Ethereum blok zinciri üzerinde inşa edilmektedir.
En çok bilinen tokenlar nelerdir?
ABD dolarına endeksli Tether(USDT) en çok bilinen ve en yüksek piyasa değerlerine sahip tokenlardan biridir. Tether, bir stablecoindir ve Ethereum ile Bitcoin blok zincirlerinde yer alır.
Birçok farklı token türü mevcuttur. NFT'ler, DeFi tokenları, fan tokenlar, metaverse tokenları bunlar arasında sayılabilir. Bu kategorilere giren; Decentraland (MANA), The Sandbox (SAND), Compound (COMP), Chainlink (LINK) gibi tokenlar da en bilinen tokenlar arasında sayılabilir.
Token çeşitleri nelerdir?
Tokenları işlevlerine göre dört gruba ayırabiliriz.
- Credit token: Yatırımcı ve girişimci arasında köprü görevi görür. Kredi verme amacıyla üretilen bu token türünde girişimciler yatırımcılardan borç alabilmektedir.
- Utility token (Fayda tokenı): Yatırım amaçlı değil, hizmet amaçlı üretilmiş tokenlerdir.
- Equity token: ICO (ilk token arzı) terimini kapsar. Bu tokenlardaki mantık, hisse senetlerindeki halka arz ile benzerdir. Bu projeler, ilk kuruluş ve piyasaya çıkış aşamasında halka arz edilir. Projenin ilk aşamasında yatırımcılar destek verdiği için ileriki aşamalarda belirli ayrıcalıklar kazanabilirler.
- Governance token (Yönetişim tokenı): Sahiplerine belirli bir hizmetin ya da projenin yönetişiminde söz hakkı tanır.
Coin nedir?
Kendi bağımsız blok zincirlerine sahip olan kripto varlıklara coin denir. Yani bir coin yaratmadan önce onun blok zincirini yaratmak zorundasınız ve bu da oldukça zor, pahalı bir iştir.
Coinler için özünde, blok zincirler üzerinde oluşturulmuş akıllı sözleşmeler diyebiliriz.
Akıllı sözleşmeler, taraflar arasındaki işlemleri ve anlaşmaları güvenilir ve tutarlı şekilde kendi kendine yürütebilen yazılımlardır.
En çok bilinen coinler nelerdir?
İlk kripto varlık olan Bitcoin (BTC) ve piyasa değeri en yüksek ikinci kripto para Ethereum (ETH) en çok bilinen coinlerdir. Bunlarla birlikte Dogecoin (Doge), Polkadot (DOT), Avalanche (AVAX), Solana(SOL), Litecoin (LTC) gibi pek çok bilindik coin vardır.
Token ve Coin arasındaki farklar nelerdir?
İki kavram arasındaki farkları az çok anlamışsınızdır. Ancak toplaramakta fayda var. Coin, kriptoloji bilimi kullanılarak kendi blok zincirinde oluşturulan kripto varlıklardır.
Token ise hali hazırda oluşturulmuş bir blok zinciri üzerinde inşa edilen kripto varlıklardır.
Blok zincir oluşturmaya gerek kalmadığı için token üretimi, coin üretimine göre oldukça kolaydır. Ayrıca Coin, bir dijital para iken token ise bir dijital varlıktır. Coin ile kripto para satın alırken, token ile bir hizmet veya ürün satın alabilirsiniz.
Token nereden alınır?
Yerli ve yabancı kripto para borsaları üzerinden token alabilirsiniz.
En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için Twitter Telegram ve İnstagram kanalımıza katılın!
YORUM YAP