Header Ads

Fed Faiz Oranlarını Yükseltti, Bitcoin %13 Arttı

Fed Faiz Oranlarını Yükseltti, Bitcoin %13 Arttı

 

ABD merkez bankası, enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını yükseltmeye devam ediyor.

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 75 baz puan artışla yüzde 2,25-2,50 seviyesine çıkardı.

Hareket, Fed’in bu ay faiz oranlarını 75 baz puan artıracağını öngören analistlerin beklentilerini karşıladı. Bir haftadan kısa bir süre önce, Avrupa Merkez Bankası 11 yıl aradan sonra ilk kez faiz oranlarını yükselterek yatırımcıları şok etmiş ve beklenenden daha fazla -50 baz puanlık- bir faiz artırımı gerçekleştirmişti.

Fed’in duyurusunu yaptığı bugünkü toplantı öncesinde hem kripto hem de borsa biraz rahatladı. S&P 500 (%1.39), teknoloji ağırlıklı Nasdaq (%2.48) ve Dow Jones (%0.3) dahil olmak üzere başlıca hisse senedi endeksleri yükseldi.

CoinMarketCap’e göre Bitcoin ve Ethereum son 24 saat içinde sırasıyla %7.5 ve %12 arttı. Fed’in açıklamasının ardından son bir saat içinde Bitcoin %3 artarken, ETH fiyatı %4.8 arttı. Bununla birlikte, hem Bitcoin hem de Ethereum son yedi gün içinde düşüş yaşadı ve tüm kripto para birimlerinin toplam değeri, Salı günü bir süreliğine 1 trilyon doların altına düştü.

Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları, fiyat istikrarını sağlamak ve yaygın enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını yükseltiyor. ABD’de Fed, kırk yılı aşkın süredir en hızlı şekilde artan fiyatlardaki artışla mücadele etmek için geçen ay 1994’ten bu yana en sert faiz artışını gerçekleştirdi.

ABD Merkez Bankası, enflasyonu dizginlemeye çalışıyor. Ancak Fed’in ekonomiyi sıkılaştırma konusunda çok agresif olması ABD’yi resesyona sokabilir.

Faiz artışlarının finansal sistem genelinde dalgalanma etkisi vardır, bu da işletmelerin ve tüketicilerin kredi almasını daha pahalı ve zor hale getirir ve talebi azaltarak ekonomiyi etkin bir şekilde soğutur.

İlgili Haber:  Seçim Günü Gerçekleşen 1 Milyar Dolarlık Bitcoin Transferindeki Gizem Çözüldü

Faiz oranları Wall Street’te işlem gören şirketler için büyüme beklentilerini azalttığından, kurumsal yatırımcılar, daha riskli yatırımlardan daha az getirisi olan ancak federal hükümet tarafından desteklenen kazanımları olan şirket tahvilleri ve ABD Hazineleri gibi daha güvenli yatırımlara yönelerek hisse senetleri ve kripto paraları terk ediyor. Kripto para birimleri geçtiğimiz yıl içinde spekülatif teknoloji hisseleriyle korelasyon içindeydi, ancak benzerlik bu ayın başlarında zayıflama belirtileri gösterdi.

Kripto para piyasası, Fed’in bu yılın Mart ayında faiz oranlarını yükseltmeye başlamasından bu yana daha sıkı ekonomik politika karşısında mücadele ediyor.

Koronavirüs karantinalarından kaynaklanan tedarik zinciri kesintileri ve pandemi yardım programlarının körüklediği artan tüketici talebi, genel para arzını artıran trilyonlarca dolarlık ekonomik teşvik de dahil olmak üzere bir takım etkenler enflasyona katkıda bulunan faktörler oldu.

Enflasyon geçen yıl ilk kez yükselmeye başladığında, Fed yükselen fiyatların geçici olduğunu ve kendi kendine düzeleceğini düşündüğü için faiz oranlarını yükseltmek için acele etmedi.

Fed başkanı, Haziran ayının sonlarına doğru Portekiz’in Sintra kentinde düzenlenen Avrupa Merkez Bankası (ECB) Merkez Bankacılığı Forumu’nda, “Artık enflasyon hakkında ne kadar az şey bildiğimizi daha iyi anlıyoruz. Bu yaşananlar tahmin edilemezdi” dedi.

No comments

Powered by Blogger.