Header Ads

Akümülasyon Ne Demek?

Akümülasyon Ne Demek ? Akümülasyon Nedir?

 

Akümülasyon Nedir?

Genel olarak akümülasyon, bir şeyi biriktirmek ve miktarını artırmaktır. Finansta akümülasyon, daha dar anlamda, birden fazla işlem üzerine inşa edilmiş bir varlığın pozisyon büyüklüğündeki artışlara atıfta bulunur. Akümülasyon, bir portföye yapılan toplam pozisyon eklenmesi anlamına da gelebilir.

Teknik analizde akümülasyon, bir varlıktaki satın alma faaliyetinde genel bir artışa işaret eder. Bu durumda varlığın "akümülasyon altında" veya "akümüle oluyor" olduğu söylenir.

Ertelenmiş gelirler, sözleşmenin ilk yıllarında bir akümülasyon aşamasına sahiplerdir. Bu aşamada, sözleşme sahipleri fon katkısında bulunurlar. Akümülasyon aşamasının ardından dağıtım aşaması gelir. Bu aşamada sözleşme sahipleri fonlarına erişmeye ve bunları kullanmaya başlar.

Akümülasyon, finans ve ekonomide anahtar bir kavramdır çünkü büyüme kavramının temelini oluşturur. Şirketlerin kârlarını (ve varlık fiyatlarını) artırmak, genişlemek ve yeni projelere ya da işletmelere yatırım yapmak için sermaye biriktirmeleri gerekir.

Bir trader, birden fazla işlem üzerinden pozisyonunu büyüttüğünde, varlık biriktiriyor demektir. Traderlar, daha iyi bir ortalama fiyat elde etmek, daha düşük bir piyasa etkisine sahip olmak ya da birden fazla satın alımdan bilgi elde etmek için bir anda alım yapmak yerine zaman içinde bir pozisyonda akümüle olmak isteyebilir.

Büyük pozisyonlar alan traderlar, mümkün olduğunca gizli alım yaparak piyasa etkilerini sınırlamaya çalışırlar. Bir seferde çok fazla satın alım yapmak, fiyatın yükselmesine neden olarak gelecekteki satın almaların maliyetini artırabilir. Ayrıca, her işlem traderlara bilgi sağlar. Bir trader, alım emri verirse ve bu emir varlığın fiyatını kolaylıkla yükseltirse, trader bundan sınırlı sayıda satıcı olduğunu anlar. Öte yandan, bir alım emri verirse ve emir anında doldurulursa, fazla sayıda satıcı olduğunu bilir ve muhtemelen fiyat yükselmeden daha fazla satın alım gerçekleştirebilir.

Akümülasyon, bir yatırımcının ya da portföy yöneticisinin portföyüne pozisyon eklemesini de ifade eder. Bu anlamda bir yatırımcı yatırım akümüle etmiş olur. 

Bir varlığın fiyatı yükseldiğinde, özellikle artan hacimde, akümülasyon altında olduğu söylenir. Bu, tüccarların ve yatırımcıların varlığı toplu olarak satın alma isteği olduğu anlamına gelir. Varlık değer kaybetmeye başladığında ise buna dağıtım denir. Bu anlamda akümülasyon, satıcılardan daha agresif tavırda olan ve fiyatı yukarı iten alıcıları ifade eder. Dağıtım ise alıcılardan daha agresif tavırda olan ve fiyatı aşağı çeken satıcıları ifade eder.

Akümülasyon Örneği

Bir yatırımcının aynı anda birden fazla akümülasyon türüne sahip olması mümkündür.

Bir yatırımcının, uzun vadeli bir yatırım olarak portföyüne Bitcoin eklemek istediğini varsayalım. Bu varlık alımının, varlığa zaten sahip olan diğerlerine eklenmesi stoklarda bir akümülasyonu temsil eder. Yatırımcı, başkalarının da bu varlıklardan biriktirmeye başladığını gördükten sonra Bitcoin satın almak istediğine de karar verebilir. Bu durum varlığın yükseliş trendinde olduğunu gösterir.

Akümülasyon/Dağıtım Göstergesini Kullanma

Akümülasyon/dağıtım çizgisi olarak da bilinen akümülasyon/dağıtım (A/D) göstergesi, bir varlığın akümüle olduğunu veya dağıtıldığını gösterir. A/D göstergesi, fiyatının yönünü belirtmek veya eğilimleri doğrulamak için bir varlığın fiyatını ve hacmini kullanır.

Gösterge, bir varlığın fiyatını takip eden bir çizgi şeklinde gösterilir. Bununla beraber, A/D göstergesi fiyattan çok daha fazlasıyla ilgilidir. Bir A/D göstergesi, bir önceki döneme ait A/D göstergesi ve para akışı hacmi kullanılarak hesaplanır. Yükselen bir çizgi, bir varlığın akümüle olduğunu gösterir. Düşüşe geçmiş bir çizgi ise varlığın dağıtım aşamasında olduğunu gösterir.

A/D göstergesi, dönemler arasındaki fiyat değişimlerini hesaba katmadığı için diğer teknik analiz araçlarıyla birlikte kullanılmalıdır.

A/D göstergesi, yükseliş ve düşüş eğilimlerinin yanı sıra yükseliş ve düşüş uyuşmazlığını da işaret edebilir. A/D çizgisinin yükselmesi ve hacimlerin yüksek olması, yükseliş eğilimini doğrular. A/D çizgisinin düşmesi ve hacimlerin yine yüksek olması ise düşüş eğilimini doğrular.

A/D göstergesi, ufukta bir tersine hareket olduğuna da işaret edebilir. A/D çizgisinin düşmesi ancak fiyatın da düşüş hareketini takip etmesi, yükseliş yönündeki A/D uyuşmazlığının göstergesidir. A/D çizgisi yükselmesi ancak fiyatın yükseliş hareketini izlemesi ise düşüş yönündeki A/D uyuşmazlığının göstergesidir.

No comments

Powered by Blogger.