Header Ads

Bybit, Gelişmiş Kâr Alma/Zarar Durdurma (TP/SL) İşlevine Giriş

 



Coin-M Vadeli ile USDT-M Vadeli sözleşmelerinde bulunan gelişmiş Kâr Alma/Zarar Durdurma (TP/SL) işlevi, bireysel işlem stratejilerine göre Bybit yatırımcılarının iki İşlem Tercihi arasında seçim yapmalarına olanak sağlar. Bu sayede yatırımcılar; Limit emri, Piyasa emri veya Koşullu emir verirken önceden Kâr Alma/Zarar Durdurma belirleyebilecektir. Kâr Alma/Zarar Durdurma fiyatının değiştirilmesi, emir gerçekleşmeden önce desteklenmektedir (Aktif emir/Koşullu emir).

 

İşlem Tercihleri:
1. Tüm Pozisyonda Kâr Alma/Zarar Durdurma - Bir pozisyon için yalnızca bir Kâr Alma/Zarar Durdurma belirlenmesine izin verilir. Kâr Alma veya Zarar Durdurmadan herhangi biri tetiklendiğinde, tüm pozisyon piyasa fiyatından kapatılır.
2. Seçilen Pozisyonda Kâr Alma/Zarar Durdurma - Pozisyonda birden fazla Kâr Alma/Zarar Durdurma hedef fiyatlarının belirlenmesine izin verilir ve Kâr Alma veya Zarar Durdurmadan herhangi biri tetiklendiğinde pozisyonun bir kısmı sözleşme miktarına göre piyasa fiyatından kapatılır.

 

Not: İşlem Tercihleri, işlem sayfasının sağ tarafından bulunan ayarlardan belirlenebilir. İşlem Tercihleri arasındaki geçiş yalnızca pozisyonlarda/emirlerde o sırada hiçbir Kâr Alma/Zarar Durdurma emrinin bulunmaması durumunda yapılabilir. Daha fazla bilgi için lütfen Bybit Kullanıcı Kılavuzu - Bybit Gelişmiş Kâr Alma ve Zarar Durdurma İşlevi  sayfasına bakın.

 

  Tüm Pozisyonda Kâr Alma/Zarar Durdurma

    Seçilen Pozisyonda Kâr Alma/Zarar Durdurma

Tetikleme Fiyatı

İşlem Gören Son Fiyat / Gösterge Fiyatı / Endeks Fiyatı

İşlem Gören Son Fiyat / Gösterge Fiyatı / Endeks Fiyatı

Tetikleme Fiyatı Gerçekleştikten Sonra Emir Gerçekleştirme Mantığı

Tüm pozisyon piyasa emri kullanılarak kapatıldı

Pozisyonun bir kısmı önceden belirlenen sözleşme miktarına göre piyasa emri kullanılarak kapatıldı

Verilebilecek Kâr Alma/Zarar Durdurma Emirlerinin Sayısı

Mevcut pozisyonda ve emir verirken sırasıyla yalnızca 1 Kâr Alma/Zarar Durdurma emri ayarlanabilir.

Uzun ve Kısa yönlerin her birinde sırasıyla en fazla 20 Kâr Alma/Zarar Durdurma emri verilebilir (pozisyon + aktif emir + koşullu emir dâhildir).

Kâr Alma ve Zarar Durdurma emirlerinin sayısı birbirinden bağımsız olarak hesaplanır ve toplamda en fazla 20 Kâr Alma/Zarar Durdurma emri gönderilebilir.

Mevcut Pozisyon ile Pozisyon Miktarını Artırma

Pozisyon için yalnızca bir Kâr Alma/Zarar Durdurma ayarına izin verilir. Bu nedenle, yeni emirde belirlenen yeni Kâr Alma/Zarar Durdurma fiyatı, yeni emrin gerçekleşmesinin ardından mevcut pozisyonun Kâr Alma/Zarar Durdurma fiyatıyla değiştirilecektir.
Referans örnek (1)

Pozisyon için birden çok Kâr Alma/Zarar Durdurma ayarına izin verilir. Bu nedenle, yeni emirde belirlenen Kâr Alma/Zarar Durdurma, yeni emir gerçekleştirildikten sonra artırılan sözleşme sayısına karşılık gelecektir ve pozisyonda bağımsız olarak var olacaktır.
Referans örnek (2)

Mevcut Pozisyonda Pozisyon Miktarını Azaltma 

Mevcut pozisyonun Kâr Alma/Zarar Durdurma fiyatını etkilemez. Emirlerin sayısı, kapatma emri için verilen miktara göre azaltılır. 

Kısmi kapatmadan sonra açık pozisyonun miktarı Kâr Alma/Zarar Durdurma Miktarından fazlaysa ilk (emir verilme zamanına göre ilk önce olan) Kâr Alma/Zarar Durdurma emirleri dizisinden başlayarak mevcut pozisyonun Miktarıyla eşitlenene kadar azaltılacak.
Referans örnek (3)

Tüm Mevcut Pozisyonları Kapatma

Tüm Kâr Alma/Zarar Durdurma Emirlerini İptal Etme

Tüm Kâr Alma/Zarar Durdurma Emirlerini İptal Etme

Kâr Alma/Zarar Durdurma Tetiklendikten Sonra “Limite Göre Kapat” üzerinde etkisi

Tüm “Limite Göre Kapat” emirlerini iptal etme

 

Kısmi Kâr Alma/Zarar Durdurma tetikleme işlemi mevcut pozisyonun Miktarının limite göre kapat emirlerinden daha az olmasına neden olursa en son verilen emir fiyatına sahip limite göre kapat emri, Limite Göre Kapat emrinin kalan Miktarı mevcut pozisyonun Miktarından az olana veya bu Miktara eşit olana kadar tamamen iptal edilecektir.
Referans örnek (4)

Daha fazla ayrıntılı bilgi için aşağıdaki Referans Örneklere ve SSS’lere bakın.

Referans Örnek

Referans (1): Tüm Pozisyonda Kâr Alma/Zarar Durdurma - Mevcut pozisyon ile pozisyon Miktarını artırma

Senaryo 1: Yeni Kâr Alma/Zarar Durdurma ile yeni emir

1. A Yatırımcısı, tamamen Kâr Alma seviyesi 12.000 USD ve tamamen Zarar Durdurma seviyesi 8.000 USD olan 10 BTC miktarında uzun bir açık pozisyona sahip.
2. Kâr Alma seviyesi 13.000 USD ve Zarar Durdurma seviyesi 7.000 USD olan 1 BTC miktarında yeni bir uzun piyasa emri gönderiyor.
3. Uzun pozisyon, Kâr Alma seviyesi 13.000 USD ve Zarar Durdurma seviyesi 7.000 USD olarak şekilde 11 BTC’lik miktar ile güncellenecektir.

Senaryo 2: Yalnızca Kâr Alma/Zarar Durdurma ile yeni emir

1. A Yatırımcısı, tamamen Kâr Alma seviyesi 12.000 USD ve tamamen Zarar Durdurma seviyesi 8.000 USD olan 10 BTC miktarında uzun bir açık pozisyona sahip.
2. Kâr Alma seviyesi 13.000 USD olan ve Zarar Durdurma seviyesi OLMAYAN 1 BTC miktarında yeni bir uzun piyasa emri gönderiyor.
3. Uzun pozisyon, Kâr Alma seviyesi 13.000 USD olacak ve Zarar Durdurma seviyesi olmayacak şekilde 11 BTC’lik miktar ile güncellenecektir.

Böylece “Tüm Pozisyonda Kâr Alma/Zarar Durdurma” olarak ayarlanan İşlem Tercihi ile yatırımcılar pozisyon büyüklüklerini artırmak için yeni bir emir girdiğinde ve yeni emrin güncellenmiş bir Kâr Alma/Zarar Durdurma dizisi bulunduğunda, sistem yeni Kâr Alma/Zarar Durdurma fiyatını bu doğrultuda izlemek için değişiklik ve güncelleme yapacaktır.

 

Referans (2): Seçili Pozisyonlarda Kâr Alma/Zarar Durdurma - Mevcut pozisyon ile pozisyon Miktarını artırma

 

1. B Yatırımcısı, 10 BTC miktarında uzun bir açık pozisyona sahip.
2. Pozisyonun 5 BTC'lik miktarı için Kâr Alma seviyesi 12.000 USD ve Zarar Durdurma seviyesi 8.000 USD olarak önceden belirlenmiş.
3. Kâr Alma seviyesi 13.000 USD ve Zarar Durdurma seviyesi 7.000 USD olan 1 BTC'lik yeni bir uzun piyasa emri gönderiyor.
4. Yeni piyasa emri gerçekleştikten sonra B yatırımcısının 11 BTC’lik uzun pozisyonu şu şekilde olacaktır:

- 5 BTC'lik kısmın Kâr Alma seviyesi 12.000 USD ve Zarar Durdurma seviyesi 8.000 USD
- 1 BTC'lik kısmın Kâr Alma seviyesi 13.000 USD ve Zarar Durdurma seviyesi 7.000 USD

Böylece "Seçilen Pozisyonda Kâr Alma/Zarar Durdurma" olarak ayarlanan İşlem Tercihi ile daha fazla pozisyon eklendikten sonra Kâr Alma/Zarar Durdurma emirleri (varsa) asıl pozisyondan bağımsız olarak var olacaktır. Artırılan pozisyonun bir Kâr Alma/Zarar Durdurma emri bulunmuyorsa asıl pozisyonun Kâr Alma/Zarar Durdurma emirleri, tetiklendikten sonra tamamen kapatılmayabilir.

 

Referans (3): Seçili Pozisyonlarda Kâr Alma/Zarar Durdurma - Mevcut pozisyonda pozisyon Miktarını azaltma

 

1. C Yatırımcısı, 10 BTC miktarında uzun bir açık pozisyona sahip.
2. Pozisyonun 5 BTC'lik miktarı için Kâr Alma seviyesi 12.000 USD ve Zarar Durdurma seviyesi 8.000 USD olarak önceden belirlenmiş ve pozisyonun 5 BTC'lik diğer kısmının da Kâr Alma seviyesi 13.000 USD ve Zarar Durdurma seviyesi 7.000 USD olarak belirlenmiş.
3. C yatırımcısı 6 BTC’lik pozisyonu manuel olarak kapatıyor.
4. Pozisyon kapatıldıktan sonra, pozisyonun bir kısmı kapatıldığında ilk Kâr Alma/Zarar Durdurma grubu iptal edileceğinden, C Yatırımcısı Kâr Alma seviyesi 13.000 USD ve Zarar Durdurma seviyesi 7.000 USD olan 4 BTC'lik pozisyona sahip olacaktır. 

 

Böylece "Seçilen Pozisyonda Kâr Alma/Zarar Durdurma" olarak ayarlanan İşlem Tercihi ile ilk (emir verilme zamanına göre ilk önce olan) Kâr Alma/Zarar Durdurma emirlerinden başlayarak var olan mevcut pozisyonun miktarı ile eşitlenene kadar azaltılacaktır.

 

Referans (4): Seçilen Pozisyonda Kâr Alma/Zarar Durdurma - Kâr Alma/Zarar Durdurma tetiklendikten sonra “Limite Göre Kapatma” üzerinde etkisi

 

1. D yatırımcısı 10 BTC'lik uzun bir pozisyona sahiptir. Pozisyonun 5 BTC'lik miktarı için Kâr Alma seviyesi 12.000 USD ve Zarar Durdurma seviyesi 8.000 USD olarak önceden belirlenmiş ve pozisyonun 5 BTC'lik diğer kısmının da Kâr Alma seviyesi 13.000 USD ve Zarar Durdurma seviyesi 7.000 USD olarak belirlenmiş.
2. Pozisyonun 4 BTC'lik kısmı için 12.500 USD'den Limite Göre Kapat emri ve pozisyonun 6 BTC'lik kısmı 13.500 USD'den başka bir Limite Göre Kapat emri gönderiliyor.
3. Tetikleme fiyatı 12.000 USD'ye ulaştığında, Kâr Alma emri tetiklenir ve pozisyonun 5 BTC'lik kısmı kapatılır. D yatırımcısının 5 BTC miktarında uzun bir pozisyonu kalır.
4. En son verilen emir fiyatına sahip Limite Göre Kapat emri tamamen iptal edilecektir. Yatırımcının 12.500 USD’den 4 BTC’lik aktif bir Limite Göre Kapat emri hâlâ bulunmaya devam edecektir.

 

Böylece “Seçilen Pozisyonda Kâr Alma/Zarar Durdurma” olarak ayarlanan İşlem Tercihi sayesinde Kâr Alma/Zarar Durdurma emriyle kısmi bir kapanışın başarıyla gerçekleştirilmesinden sonra, kalan mevcut pozisyon Miktarının Limite Göre Kapat emri miktarından az olması durumunda, en son verilen emir fiyatına sahip limite göre kapat emri, Limite Göre Kapat emrinin kalan Miktarı <= mevcut pozisyonun Miktarı olana kadar tamamen iptal edilecektir.

SSS

1. %50 Zarar Durdurma seçtiğim hâlde Zarar Durdurma fiyatım neden likidasyon fiyatım ile aynı?

Bu durum, yatırımcıların izin verilen maksimum kaldıracı kullanmaları hâlinde gerçekleşebilir. Örneğin, BTCUSDT sözleşmesi. En düşük risk limiti kapsamında kullanılabilir maksimum kaldıraç 100 kattır. 100 kat için gerekli başlangıç marjini %1 olup gerekli olan sürdürme marjini %0,5'tir. Gördüğümüz üzere, gerekli olan sürdürme marjini (%0,5), başlangıç marjininin (%1) %50'sidir. Böylece, yatırımcılar Zarar Durdurma fiyatının Likidasyon Fiyatına eşit olduğu bir senaryo ile karşılaşabilir.

Gösterge fiyatı likidasyon fiyatına ulaştığında ROI yüzdesi yalnızca %50 olmasına rağmen pozisyon yine de likide edilir.

Zarar durdurmanın tetiklenmesi yalnızca likidasyon, gösterge fiyatı tarafından tetiklenmeden önce gerçekleşirse çalışır.

 

2. Sistem, yatırımcıların likidasyon fiyatından daha kötü seviyede bir Zarar Durdurma fiyatı belirlemelerine neden izin veriyor?

Bunun nedeni, farklı yatırımcıların farklı stratejilere sahip olmasıdır. Bybit yatırımcıları bu şekilde kısıtlamak istemez. İstenen Zarar Durdurma fiyatının doğru olduğundan emin olmak için onaylamadan önce yatırımcıların pozisyonun Zarar Durdurma fiyatını kontrol etmeleri gerekmektedir.

 

3. Emir başına maksimum miktar 1 milyon USD olduğundan, pozisyon büyüklüğüm 1 milyon USD’den fazlaysa Kâr Alma/Zarar Durdurma emrime ne olur?

Coin-M vadeli sözleşme kapsamında, emir başına maksimum gerçekleşme büyüklüğü 1 milyon USD’dir. Büyüklüğü 1 milyon USD’den fazla olan bir pozisyon için zarar durdurma emri tetiklendiğinde, sistem öncelikle 1 milyon USD’lik piyasa emrini emir defterine gönderecektir. Bu emir gerçekleştirildikten sonra, sistem pozisyonu kapatmak için 1 milyon USD’lik veya kapatılmadan kalan miktar tutarında (kapatılmadan kalan pozisyon büyüklüğü 1 milyon USD’den azsa) başka bir emir gönderecektir . Bu süreç en fazla 5 kez veya pozisyon tamamen kapatılana veya likide edilene kadar (hangisi önce olursa) yinelenecektir.

“1+5” uygulama mantığından sonra kapatılmadan kalan herhangi bir pozisyon için yatırımcıların söz konusu pozisyonu kapatmak amacıyla manuel olarak yeni bir emir göndermeleri gerekecektir. Aynı durum USDT sözleşmeleri için de geçerlidir. Ancak, emir gerçekleşme başına maksimum miktarın farklı işlem çiftlerine göre değişiklik gösterebileceğini lütfen unutmayın. Bu konuda daha fazla bilgiyi bu makalede bulabilirsiniz.

Yukarı bahsedilen durum yalnızca tüm Pozisyonda Kâr Alma/Zarar Durdurma etkin durumdaysa geçerlidir. Seçilen Pozisyonda Kâr Alma/Zarar Durdurma için geçerli değildir. Herhangi bir yinelenen gönderim olmaz ve yatırımcılar, kapatılabilir durumda olan maksimum miktara ulaşılana kadar veya maksimum 20 kısmi kâr alma veya zarar durdurma emri gönderilene kadar birden çok zarar durdurma emrini manuel olarak göndermek zorunda kalır.

 

4. Tümüyle Zarar Durdurma emri gönderdim ancak pozisyonum kısmen kapatılmış. Neden? “Tüm pozisyonda Kâr Alma/Zarar Durdurma” modundayım.

Yukarıdaki durum, Zarar Durdurma’nın tetiklenme sonrasında pozisyonun iflas fiyatından daha iyi bir fiyattan tamamen gerçekleşemediği çok nadir bir senaryoda meydana gelebilir.

Pozisyon büyüklüğünün 6 milyon USD olduğunu varsayalım. Zarar Durdurma ilk gerçekleştiğinde (1+5 kuralı), yalnızca 0,5 milyon USD’lik kısmı gerçekleştirilirken kalan 0,5 milyon USD’lik kısım, beklenen gerçekleşme fiyatının iflas fiyatından daha kötü olması beklendiğinden reddedilmiştir. Sistem, sonra 1 milyon USD’lik kısmı SSS’deki 3. Soruda açıklandığı şekilde göndermeye devam edecektir. Yinelenen sonraki 5 emir tamamen gerçekleştirilir. Zarar Durdurma emriyle kapatılan toplam Miktar 5,5 Milyon USD olacaktır ve yatırımcının, kalan 0,5 Milyon USD’lik miktarı kapatmak üzere yeni bir kapatma emrini manuel olarak göndermesi gerekecektir.

 

5. Zarar Durdurma emrim olmasına rağmen pozisyonum neden likide edildi?

Bunun başlıca nedeni, yatırımcıların zarar durdurma tetikleyicisi olarak farklı bir referans fiyatı seçimi yapmasıdır. Daha fazla ayrıntı için lütfen bu makaleye  bakın.

 

6. Fiyat grafikleri pozisyonumun likidasyon fiyatına ulaşmış görünmüyor. Pozisyonum neden likide edildi?

Bybit’in likidasyonu tetiklemek için işlem gören son fiyat yerine gösterge fiyatını kullandığını lütfen aklınızda bulundurun. Daha fazla ayrıntı için lütfen bu makaleye  bakın.

🔥BYBİT indirimli kayıt linki: 

https://www.bybit.com/register?affiliate_id=46046

No comments

Powered by Blogger.