Header Ads

Bybit'te vadeli işlem sözleşmeleri için işlem sayfası nasıl kullanılır?

Pozisyon Sekmesi

mceclip3.png

  1. Sözleşmeler

Yatırımcıların tutmakta oldukları pozisyonun işlem çiftini gösterir. Farklı işlem çiftlerinde birden fazla pozisyon tutan yatırımcılar, tüm pozisyonlarına ilişkin detayları bir sekmede görüntülemek için “Tüm Pozisyonları Göster” seçeneğini tercih edebilirler.

mceclip1.png

  1. Miktar

Yatırımcının emir verdikleri sözleşmelerin miktarını gösterir. Coin-M vadeli sözleşmelerinin miktarının USD cinsinden teklif edildiğini lütfen aklınızda bulundurun. USDT sözleşmelerinde miktar, dayanak kripto para birimi cinsinden teklif edilir.

mceclip2.png mceclip4.png

  1. Değer

Pozisyon değeri anlamına gelmektedir.

Coin-M Vadeli Sözleşmeler: Pozisyon değeri = Sözleşme miktarı / Giriş fiyatı

USDT-M Vadeli Sözleşmeler: Pozisyon değeri = Sözleşme miktarı* Giriş fiyatı
 

  1. Giriş Fiyatı

Pozisyonun ortalama giriş fiyatı anlamına gelmektedir. Yatırımcı, pozisyona daha fazla miktar eklemesi yaptığında, ortalama giriş fiyatı aşağıda gösterildiği gibi hesaplanacaktır: 

Coin-M Vadeli Sözleşmeler

Ortalama giriş fiyatı = Sözleşmelerin toplam miktarı / BTC cinsinden toplam sözleşme değeri

BTC cinsinden toplam sözleşme değeri = [(Miktar1/Fiyat1) + (Miktar2/Fiyat2) + (Miktar3/Fiyat3)....]

USDT-M Vadeli Sözleşmeler

Ortalama giriş fiyatı = USDT cinsinden toplam sözleşme değeri / Sözleşmelerin toplam miktarı

USDT cinsinden toplam sözleşme değeri = [(Miktar1*Fiyat1) + (Miktar2*Fiyat2) + (Miktar3*Fiyat3)....]

Daha fazla ayrıntı için lütfen  Ortalama giriş fiyatı nasıl hesaplanır?  başlıklı makalemize bakın.

 

5. Gösterge Fiyatı

Bu, tutulan pozisyonun ilgili işlem çiftinin mevcut gösterge fiyatını gösterir.

 

6. Likidasyon fiyatı

Yatırımcıya ait pozisyonun likidasyon fiyatını gösterir. Bybit’in likidasyonu tetiklemek için gösterge fiyatını kullandığını lütfen aklınızda bulundurun. Gösterge fiyatı, likidasyon fiyatına ulaştığında likidasyon tetiklenecek ve yatırımcı tüm pozisyon marjini girişini kaybedecektir. 

Yatırımcılar, emir defterinde turuncu bayrakla gösterilen fiyattan veya grafikteki turuncu çizgiden gösterge fiyatını kontrol edebilirler. İlgili gösterge fiyatını elde etmek için lütfen Bybit İşlem Grafiği Hakkında SSS sayfamıza bakın.

mceclip5.png

Likidasyon fiyatının nasıl türetildiği hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen bakın:

Likidasyon Fiyatı (Coin-M Vadeli Sözleşmeler)

Likidasyon Fiyatı (USDT-M Vadeli Sözleşmeler)

 

7. Pozisyon Marjini

Pozisyon marjini, pozisyonu sürdürmek için teminat olarak pozisyona eklenen marjini gösterir. İzole marjin modunda yatırımcılar, pozisyonda bulunan tüm pozisyon marjinlerini (fonlama ücretleri hariç olmak üzere) kaybederler. Yatırımcılar, pozisyonlarının likidasyona uğrama riskini azaltmak için pozisyonlarına daha fazla başlangıç marjinini kendileri de ekleyebilirler. Pozisyon kapsamındaki başlangıç marjini, pozisyonun değerinin %100’üne eşit hâle geldiğinde, yatırımcıların ekstra başlangıç marjini ekleyemeyeceğini lütfen aklınızda bulundurun.

mceclip1.png

mceclip2.png     mceclip4.png

          (Coin-M Vadeli Sözleşmeler)                                     (USDT-M Vadeli Sözleşmeler)

Çapraz marjin modunda yatırımcılar, likidasyon oluşmasını önlemek için ilgili işlem çiftindeki coin türünün içerisinde bulunduğu kullanılabilir bakiyenin tümünü kullanır. Pozisyon marjini olarak kullanılmakta olan marjin, izole marjin modundan farklılık gösterebilir. Daha fazla bilgi almak için lütfen Pozisyon Marjini Nedir?  başlıklı makalemize bakın.

Not:

Başlangıç Marjini (Coin-M Vadeli Sözleşmeler)

Başlangıç Marjini (USDT-M Vadeli Sözleşmeler)

Pozisyonda Marjin Ayarlamasının Yapılması (USDT-M Vadeli Sözleşmeler)

 

8. Gerçekleşmemiş Kâr ve Zarar (%)

Gerçekleşmemiş Kâr ve Zarar, açık durumdaki pozisyonun gerçekleşmemiş kâr veya zararını gerçek zamanlı olarak gösterir. Pozisyon sekmesindeki gerçekleşmemiş Kâr ve Zarar, varsayılan olarak işlem gören son fiyata göre hesaplanmaktadır. Ancak, yatırımcılar imleçlerini gerçekleşmemiş Kâr ve Zarar’ın üzerine götürdüklerinde, gösterge fiyatına göre hesaplanan sayılar gösterilir. Bybit, likidasyonu tetiklemek için gösterge fiyatını kullanır. Gösterge fiyatının kullanılarak gerçekleşmemiş Kâr ve Zararın gösterilmesi sayesinde yatırımcılar, likidasyonu önlemek adına ne kadar zarar paylarının kaldığını daha iyi kestirebilirler.

Yine de, yatırımcıların pozisyonlarını kapattıktan sonra yapılacak gerçek ödeme, işlem gören son fiyata göre hesaplanan gerçekleşmemiş Kâr ve Zararı kullanılacaktır. Belirli bir zamandaki İşlem Gören Son Fiyata göre hesaplanan pozisyonunuzun kâr ve zararının bir tahmin niteliği taşıdığını ve pozisyon tutmaktayken ödemiş veya almış olabileceğiniz herhangi bir işlem veya fonlama ücretini içermediğini lütfen aklınızda bulundurun.

mceclip1.png        mceclip2.png

Parantez içerisinde, pozisyonun Yatırım Getirisini (ROI) yüzde biçiminde gösterir (Gerçekleşmemiş Kâr ve Zarar %’si). Gerçekleşmemiş Kâr ve Zarara benzer olarak bu değer, İşlem Gören Son Fiyat hareketine bağlı değişiklikleri gösterir.  

Ayrıntılı açıklamalar için lütfen Kâr ve Zarar Hesaplamaları (Coin-M Vadeli Sözleşmeler)  ve Kâr ve Zarar Hesaplamaları (USDT-M Vadeli Sözleşmeler)  başlıklı makalelerimize bakın.

 

9. Gerçekleşmiş Kar ve Zarar

Gerçekleşmiş K&Z, o süre zarfı içerisindeki pozisyonların gerçekleşmiş K&Z özetini gösterir. Buna işlem ücretleri, fonlama ücretleri, ve kısmi kapanmış olan herhangi bir pozisyonun gerçekleşmiş K&Z oranı dahildir (Gerçekleşmemiş K&Z formülü ile aynıdır).

Gerçekleşmiş K&Z gerçek zamanlı olarak güncellenir ve belli bir yöndeki pozisyon tam olarak kapanana kadar hesaplanır.

Not: Bu özellik 13 Temmuz 2022 itibariyle destekleniyor olacaktır. Dolayısıyla bu tarihten önce açılmış veya bu tarihe kadar kapanmamış olan herhangi bir pozisyonun gerçekleşmiş K&Z oranı hesaplanmayacak ve dahil edilmeyecektir.

Daha fazla bilgi ve örnek için, lütfen aşağıdaki linkleri inceleyiniz:
Kâr ve Zarar Hesaplamaları (Ters Sözleşmeler)
Kâr ve Zarar Hesaplamaları (USDT Sözleşmesi)

 

 

 

10. Kâr Alma/Zarar Durdurma

Yatırımcılar, pozisyon sekmesinden kâr alma (KA) ve zarar durdurma (ZD) emirlerini belirleyebilirler. Bybit, tüm pozisyonda Kâr Alma/Zarar Durdurma veya seçilen pozisyonda Kâr Alma/Zarar Durdurma (kısmi pozisyon) olmak üzere iki Kâr Alma/Zarar Durdurma (KA/ZD) modunu destekler. 

Daha fazla bilgi için lütfen bkz.:

Yatırımcılar, KA/ZD emirlerinin kendi yatırım stratejilerine göre tetiklenmesi için tercih ettikleri referans fiyatı (İşlem Gören Son Fiyat, Gösterge Fiyatı veya Endeks Fiyatı) da belirleyebilirler.

mceclip4.png  mceclip1.png

                         (Masaüstü)                                                  (Uygulama)

Fiyat sütununun altındaki yüzde çubuğu grafiği, KA/ZD tetiklendikten sonraki tahmini ROI% anlamına gelir. Bybit’teki KA/ZD işlevinin koşullu piyasa emriyle de gerçekleştiğini lütfen aklınızda bulundurun. Yatırımcılar, girilen fiyatın tetikleme fiyatı olduğu ve nihai gerçekleşme fiyatını temsil etmeyebileceği konularında dikkatli olmalıdırlar. KA fiyatı söz konusu olduğunda, girilen fiyatın geçerli piyasa fiyatından daha yüksek olması gerekmektedir. ZD fiyatı söz konusu olduğunda ise, girilen fiyatın piyasa fiyatından daha düşük olması gerekmektedir. 

mceclip3.png

 

11. Takip Eden Zarar Durdurma

Takip eden zarar durdurma, bir zarar durdurma emrinin önceden ayarlanmış aralığa ve yöne bağlı olarak işlem gören son fiyatı izlemesine olanak tanır ve kârı sabitlemek veya zararı durdurmak için otomatik olarak hareket eder.

Takip eden zarar durdurmayı nasıl ayarlayacağınız konusunda bilgi almak için lütfen Takip eden zarar durdurma/takip eden kâr alma nedir?  başlıklı makalemize bakın. .

 

12. Otomatik Kaldıraç Kaldırma

Pozisyonun ADL sıralamasını gösterir. ADL’nin (otomatik kaldıraç kaldırma) meydana gelmesi durumunda, sistemde en yüksek sıralamaya sahip olan yatırımcıya öncelik verilecek ve kaldıracı kaldırılmak üzere öncelikli olarak seçilecektir. Otomatik kaldıraç kaldırma sıralaması, yüksek kâr ve etkin kaldıraç kullanımı sırasına göre türetilir. 

 

13. Otomatik Marjin Yenileme

Otomatik Marjin Yenileme (AMR) şu anda yalnızca USDT-M Vadeli İşlemler Sözleşmelerinde, izole marjin modunda kullanılabilir. AMR, yatırımcıların likidasyona uğramaktan kaçınmaları için açık durumda olan mevcut pozisyonlarına otomatik olarak marjin eklemelerine olanak sağlar. AMR’nin etkinleştirilmesinin ardından, marjin seviyenizin sürdürme marjini  seviyesine ulaşmak üzere olduğu her zaman dilimi için Bybit, kullanılabilir bakiyenizi kullanmak suretiyle marjininizi yenileyecektir. Benzer şekilde, eklenecek olan maksimum marjin, pozisyon değerinin %100’üne eşit olacaktır. 

Daha fazla bilgi için lütfen Otomatik Marjin Yenilemeye Giriş (USDT Sözleşmeleri)  başlıklı makalemize bakın.

 

14. Kapanış

Yatırımcılar, piyasa emri veya limit emrine göre kapanış yapmayı tercih edebilirler. Emir gerçekleştirildiğinde pozisyon kapatılmış olacaktır. 

mceclip0.png        mceclip1.png

 

15. Tüm Pozisyonları Göster ve Tümünü Kapat

mceclip31.png

"Tümünü Kapat" düğmesi yalnızca yatırımcı "Tüm Pozisyonları Göster" seçeneğini belirlediğinde kullanılabilir. Bu özelik, yatırımcıların açılan pozisyonların tümünü (tüm işlem çiftlerindeki) tek bir tıklamayla kapatmasını sağlar. Pozisyon mevcut en iyi piyasa fiyatından kapatılır ve alıcı ücretleri tahsil edilir. 
 

Diğer sekmeler

 

1. Kapatılan K/Z

Bu bölüm ilgili işlem çiftindeki kapanan Kar ve Zararı gösterir. Tüm işlem ve fonlama ücretleri de bu gösterimdeki miktara dahildir.  İşlem Zamanı trader’ın kendi cihazının saati ile pozisyonunu kapattığı saati gösterir. Kapatılan K/Z’nin nasıl hesaplandığı daha ayrıntılı öğrenmek için lütfen aşağıdaki linklere göz atın:

 

2. Etkin sekmesi

Etkin sekmesinde trader tarafından konulan Limit ve Koşullu Emirler bulunur. Trader sağ üst köşeden ‘Tüm Aktif Emirler’ veya ‘Tüm Koşullu Emirler’i seçerek mevcut emirlerin hepsini görüntüleyebilir. Emir Fiyatı, Emir Miktarı,  TP/SL’yi görüntüleyebilir veya emir iptalini sayfa üzerinden gerçekleştirebilir. Trader "Tüm Aktif Emirler"i seçtiğinde, mevcut işlem sayfasındaki emirler en üst satırda, ardından diğer işlem çiftlerindeki emirler (emir oluşturma zamanına göre) görüntülenir. Görüntülenebilen maksimum emir sayısı 100’dür.

Tüm etkin emirleri aynı anda iptal etmek için sağ üst köşede yer alan ‘Tümünü iptal et’ butonuna tıklayabilirsiniz. Belirtmek isteriz ki bu özellik ile tek seferde iptal edilen emir sayısı 20 işlem çifti ile sınırlıdır. Örneğin, 30 ayrı emri olan bir trader(tüm emirler farklı çiftlerden olmak üzere), ‘Tümünü iptal et’ butonuna bastığında listedeki ilk 20 emri iptal edilecektir. Kalan 10 emirin iptali için butona yeniden basması gerekmektedir. Bir diğer örnekte ise, 5 ayrı çiftten 100 emri olan bir trader, butona tıkladığı an tüm emirleri iptal edilecektir. 

3. Gerçekleşti ve Emir Geçmişi sekmesi

‘Gerçekleşti’ sekmesi gerçekleşen emirlerin, ‘Emir Geçmişi’ verilen tüm emirlerin geçmişini içerir. Emir zamanı trader’ın cihazının saati cinsinden gösterilmektedir.


 

Varlık Detayları

mceclip2.png        

İlgili coinin varlık detaylarını gösterir. Yatırımcılar, diğer hesaplarda bulunan varlıklarını (Spot veya ByFi Hesabı) anında Vadeli İşlemler Hesabı’na transfer edebilirler.

İşlem sayfasında bulunan Net Değer’in (Vadeli İşlemler Hesabı) cüzdan bakiyesi ile gösterge fiyatı (LTP değil) kullanılarak hesaplanan gerçekleşmemiş kâr ve zararın toplamını içerdiğini lütfen aklınızda bulundurun. 
 

Emir Bölgesi


unnamed (5).png

 

  1. Marjin Modu

Varsayılan marjin modu, çapraz marjin olup varsayılan kaldıraç 10x’tir. Yatırımcılar marjin modlarını ve kaldıraç çarpanlarını değiştirebilirler. Yatırımcılar, (daha düşük bir kaldıraca geçerken) gerekli olan artırılmış marjini karşılamak için yeterli kullanılabilir bakiyeye sahip oldukları sürece açık olan bir pozisyon olması durumunda bile kaldıracı / marjin modunu değiştirebilirler.

mceclip4.png

  1. Açma ve Kapatma

USDT-M Vadeli İşlemler ve Coin-M Vadeli İşlemler sözleşmeleri, hedge modunu destekler. Dolayısıyla, yatırımcılar açma ve kapatma sekmesini göreceklerdir. Yatırımcının iki yönlü pozisyon açmayı istemesi durumunda, söz konusu yatırımcı uzun ve kısa yönlü emir vermek için “AÇMA” sekmesini kullanabilir. Emir, kapatma amacıyla veriliyorsa, yatırımcılar uzun veya kısa pozisyonlar açmak için “KAPATMA” sekmesini kullanabilirler. 

Coin-M Vadeli Sözleşme: Yalnızca tek yönlü mod desteklenir. Kullanıcılar aynı anda yalnızca tek bir yönde pozisyon tutabilir. Kullanıcı zıt yönde bir emir verdiğinde, açık olan pozisyonu kapatılır.

USDT-M Vadeli Sözleşmeleri: Yatırımcılar, ayarlardan tek yönlü mod veya hedge modu olmak üzere pozisyon modu tercihinde bulunabilirler. 

Coin-M Vadeli Sözleşmeler: Yatırımcılar, ayarlardan tek yönlü mod veya hedge modu olmak üzere pozisyon modu tercihinde bulunabilirler.
 

mceclip6.png                  mceclip7.png





3. Emir Tipleri

Limit Emri: İlgili emir, eğer emir fiyatı, emir defterindeki en iyi fiyatın altında ayarlanır ise anında gerçekleştirilir. Diğer bir yandan, eğer emir fiyatı, emir defterindeki en iyi fiyatın üstünde ise, limit emri, emir defterine girerek gerçekleşmeyi bekler.

Market emri: İlgili emir, emir defterindeki en iyi fiyattan anında gerçekleştirilir. Yatırımcılar gerçekleşme fiyatını belirleyemez.  

Koşullu emir: İlgili emir tipi yatırımcıların tetikleme fiyatı belirleyerek piyasa emri (koşullu piyasa emri olarak bilinir) veya limit emri (koşullu limit emri olarak bilinir) oluşturmasına olanak sağlar.

Daha fazla bilgi için, lütfen burayı inceleyiniz:
Limit Emri, Piyasa Emri, Koşullu Emir Nedir? 


4. Maliyetine göre veya Miktara göre Emir

İki farklı emir belirleme tipi vardır, Maliyetine göre emir veya Miktara göre emir.

Miktara göre emir, tüm kontrat tipleri için varsayılan method iken, Maliyetine göre emir yalnızca USDT-M Vadeli kontratlarında Hedge modunda bulunur.

unnamed (6).png

 

Miktara göre emir: Coin-M vadeli kontratlarda, miktar USD cinsinden belirtilirken, USDT sözleşmesinde seçilen coin miktarında belirtilir.

Maliyete göre emir: Emir maliyetine, başlangıç marjini, pozisyon açma ve kapama ücretleri dahildir. Kaldıraç seviyesini değiştirmek emir maliyetini değiştirmez. Emrinizin miktarı, seçilen maliyet üzerinden hesaplanacaktır. Daha fazla bilgi için lütfen burayı ziyaret ediniz: Emir Maliyet (Uzun Vadeli USDT).

Yüzde barı, emir için kullanılabilen miktarın yüzdesini belirtmektedir.



 

 Hesap Makinesi

Yatırımcılar; tahmini K/Z’yi, Hedef Fiyatı, Lkd. Fiyatı’nı ve Ortalama Giriş Fiyatı’nı hesaplamak için hesap makinesini kullanabilirler. Daha fazla bilgi için Bybit hesap makinesi nasıl kullanılır?  başlıklı makalemize bakın. 

mceclip8.png 

 

İşlem Grafiği

Yatırımcılar, ayrıntılı açıklama için Bybit İşlem Grafiği Hakkında SSS  başlıklı makalemizi inceleyebilirler.

mceclip9.png

🔥BYBİT indirimli kayıt linki: 

https://www.bybit.com/register?affiliate_id=46046


No comments

Powered by Blogger.