Header Ads

Casper Network (CSPR) Nedir?

 

kripto Kütüphanesi  Kripto Paralar     Metaverse  Nft  Blockchain  Güncel Haber  Bitcoin Analizi


Casper Network (CSPR) Nedir?

Casper Network (CSPR), Ethereum geliştiricilerinin blok zinciri tabanlı fikir birliği protokollerine kesinlik, ölçeklenebilirlik ve esneklik katmak için oluşturduğu CBC Casper modeline dayanan ilk canlı blok zincirdir. CBC Casper, Ethereum’un da sonraki aşamalarda benimsemesinin beklendiği bir Proof-of-Stake (PoS - Hisse Kanıtı) modelidir. Casper Network, bu CBC Casper modeli üzerinde inşa edilmiş PoS protokolü Highway’den yararlanarak işletmelerin hızlı ve verimli şekilde blok zinciri özellikli ürün ve hizmetler oluşturmasını sağlamayı amaçlamaktadır.

Casper Network, kullanıcıları için yükseltilebilir akıllı sözleşmeler, geliştirici dostu özellikler ve çoğu Katman-1 blok zinciri önerisinden daha düşük işlem maliyetleri sunar. Casper Network, bu şekilde blok zinciri ana akım haline getirmeyi ve geliştiriciler tarafından desteklenen daha açık ve şeffaf ağlar oluşturmayı misyon haline getirmiştir.

CSPR coin projesi

Casper Network yerel kripto para birimi, CSPR tokendır. Bir Proof-of-Stake blok zinciri olarak Casper Network, ağı güvenceye almak ve sürdürmek üzere PoS konsensüs mekanizmasına katılan doğrulayıcıları kullanır. Ağ, doğrulayıcıları ise CSPR token ile ödüllendirir. Zincir üstü işlemler için ağ ücretleri de CSPR token ile ödenir.

Toplam CSPR token arzı 10.644.340.384 adettir. Şu an dolaşımda ise 3.147.648.476 CSPR vardır.

Casper Network projesinin kurucuları kimlerdir?

Casper Network (CSPR), 2018’de Medha Parlikar ve Mrinal Manohar tarafından kurulan CasperLabs şirketine bağlı olarak geliştirildi.

Carnegie Mellon Üniversitesi’nden mezun olan Mrinal Manohar, Oracle ve Microsoft şirketlerinde staj yaptıktan sonra proje bazlı FBI’da çalıştı. Ardından Bain & Company, Bain Capital ve Sagard Holdings bünyesinde görevler alan Manohar, 2016’da Splendid Spoon’a yatırımcı olarak katıldı. Manohar, 2010’dan beri de kripto para projelerine yatırım yapıyor ve şu an CasperLabs yönetim kurulu başkanlığı (CEO) görevini yürütüyor.

CasperLabs’in baş teknoloji yöneticisi (CTO) ve bir diğer kurucusu olan Medha Parlikar ise Western Üniversitesi’nin Biyoloji Bölümü’nde okuduktan sonra Compass Learning, Cactus, DivX, Omniture/Adobe Systems, Avalara gibi birçok şirkette yönetici pozisyonlarda çalıştı.

CSPR coin istatistikleri

CSPR token, 3 Şubat 2022 itibarıyla yaklaşık 268 milyon dolarlık işlem hacmiyle en değerli 175. kripto para birimi konumunda. CSPR, tüm zamanlardaki en yüksek değerini 12 Mayıs 2021’de 1,36 dolar ile; en düşük değerini ise 0,05072 dolar ile 15 Temmuz 2021’de gördü. CSPR TRY paritesinde ise CSPR, en yüksek değerini 18,44 TRY; en düşük değerini 0,6858 TRY ile gördü.

Casper Network projesini özel yapan nedir?

Casper Network, işletmelerin blok zinciri özellikli ürünler ve hizmetler oluşturmasını mümkün olduğunca kolaylaştıran bir Katman-1 Proof-of-Stake blok zinciridir. Projenin en önemli özelliği Highway protokolü sayesinde ise güvenlik, ölçeklenebilirlik ve hızdan ödün vermeden çalışmasıdır. Casper Network, bu şekilde blok zincirin küresel kurumsal benimsenmesini sağlamayı ve kurumsal blok zinciri çözümlerinin karşılaştığı sorunları çözmeyi amaçlamaktadır.

Bu amaç doğrultusunda Casper Network, dört temel özellik sunmaktadır:

  • Yükseltilebilir akıllı sözleşmeler: Casper Network, zincir üstü akıllı sözleşmelerin doğrudan yükseltilmesini sağlayarak karmaşık geçiş süreçlerine olan ihtiyacı ortadan kaldırır ve akıllı sözleşme güvenlik açıklarını gidermeyi kolaylaştırır.
  • Geliştirici dostluğu: Casper Network, geliştiricilerin, yazılımcılar arasında bugün ana akım sayılan yazılım dillerini kullanan Rust ve WebAssembly (WASM) ile uygulama geliştirmelerine olanak tanır. Buna karşın birçok blok zincir projesi Solidity yazılım dilini kullanır. CasperLab şirketi Solidity kodlarının Rust'a dönüştürülmesini otomatikleştiren Caspiler kod aktarıcısını da yaratmıştır.
  • Ağırlıklı anahtarlar: Sözleşmeler, dağıtımlar ve hesaplar üzerinde tam erişim kontrolü mekanizması, işletmedeki izinlerin blok zincirinize taşınması anlamına gelir. Bir başka deyişle, blok zincirde personel etkileşimleri, personellerin ofiste yapmaya yetkili oldukları şeyle eşleşir.
  • Sharding: Casper'ın PoS mimarisi, bir veritabanı ölçeklendirme çözümü olan sharding'i mümkün kılar. Ağ, iş yükünü shard’lar, yani parçalar adı verilen daha küçük, daha hızlı doğrulayıcı düğüm gruplarına bölerek ve işi bunlar arasında dağıtarak performansı optimize eder. Böylece, birçok başka Katman-1 projesine göre Casper Network ağında daha az yoğunluk olduğu için ağdaki gaz ücretleri de düşer.

Bunun dışında Casper Network, Ethereum geliştiricileri tarafından blok zinciri tabanlı fikir birliği protokollerine (Proof-of-Stake gibi) kesinlik, ölçeklenebilirlik ve esneklik katmak için oluşturduğu CBC Casper modeline dayanan ilk canlı blok zincirdir.

Highway protokolü nedir?

Casper Network’e özgü bir PoS protokolü olan Highway, ağın en önemli parçasıdır. Highway, Casper Network ağının blok zincir trilemması olarak bilinen güvenlik - ölçeklenebilirlik - merkeziyetsizlik sorununu çözmesini sağlar.

Blok zincir trilemması ile ilgili daha fazla bilgi için tıklayın.

Çoğu blok zinciri, Bizans Hata Toleransı (BFT) konsensüs protokolü ile tasarlanmıştır. Bizans Hata Toleransı, en basit şekilde, ağ düğümlerinin bilinmeyen (ancak sınırlı) bir alt kümesini kontrol eden bir saldırgana karşı dayanıklılığı tanımlar.

Casper Network’ün Highway protokolü, yaygın BFT düşüncesi bakımından güvenli ve yaşayan bir fikir birliği modelidir ancak ona ilaveten iki büyük iyileştirmeye izin verir: 1) Otoyol, ağın daha yüksek kesinlik eşiklerine ulaşmasını sağlar, 2) Klasik BFT modellerinin erişemediği bir esneklik seviyesine erişebilir.

Whitepaper: Casper Network (CSPR) coin

Daniel Kane, Andreas Fackler, Adam Gągol ve Damian Straszak tarafından yazılan Casper Network (CSPR) whitepaper, 19 Ocak 2021’de yayımlanmıştır.

Casper Network whitepaper, “Proof-of-Stake blok zinciri sistemleri için çekirdek konsensüs motorları olarak hizmet etmesi amaçlanan verimli kısmen senkronize BFT konsensüs protokollerinin tasarımında çok ilerleme kaydedil[diğini]” belirttikten sonra kendilerinin “BFT modelinde, güvenli ve canlı olan, aynı zamanda mevcut çözümler üzerinde pratik iyileştirmeler sunan yeni fikir birliği protokolü Highway'i öneri[diklerini]” söylüyor. Casper Network whitepaper, Highway’deki blok kesinliğinin ikili (binary) olmadığını, “bir bloğun geri döndürülmesi için protokol kurallarını ihlal etmesi gereken düğümlerin miktarıyla” ifade edildiğini belirtiyor. Highway, böylece fazla esneklik sunarken güvenlikten taviz vermiyor.

CSPR coin nasıl alınır?

CSPR token güvenilir kripto para borsaları üzerinden alınıp satılabilir. CSPR TRY paritesinde işlem yapmak da mümkündür.

Casper Network (CSPR) Sıkça Sorulan Sorular

Casper Network nedir?

Casper, ilk Ethereum geliştiricileri tarafından kurulan CBC Casper spesifikasyonu üzerine inşa edilmiş açık kaynaklı bir Proof-of-Stake blok zinciri ağıdır.

Casper Network, güvenlik - ölçeklenebilirlik - merkeziyetsizlik trilemmasını nasıl çözer?

Proof-of-Work (İş Kanıtı - PoW) ağlarının aksine PoS doğrulayıcıları için aynı donanım kurulumu gerekmez; bu da doğrulayıcıların coğrafi olarak daha merkeziyetsiz olmasına ve ölçek ekonomilerinin merkezileştirme baskılarını ortadan kaldırmasına olanak tanır. PoS, ağın aynı anda birden fazla işlemi işlemesine izin veren ve genel verimi iyileştiren sharding gibi ölçeklenebilirlik mekanizmalarını da sağlar.

Casper Network neden benzersizdir?

Casper Network, özel PoS uygulaması olan Highway protokolü sayesinden benzersizdir.

Casper Network işletmeler için neden avantajlıdır?

Casper Network, yükseltilebilir akıllı sözleşmeleri, geliştirici dostu yazılım dilleri ve öngörülebilir, düşük ağ ücretleri sayesinde işletmeler için optimize edilmiş bir blok zincir ağıdır.

CSPR coin ne işe yarar?

CSPR, Casper Network’ündeki doğrulayıcıları ödüllendirir. Ağdaki ücretler de CSPR ile ödenir.

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için Twitter Telegram ve İnstagram kanalımıza katılın!


No comments

Powered by Blogger.