Kripto Para Borsası Nedir?
Kripto Para Borsası Nedir?
Binance, çeşitli kripto para birimlerinin ticareti için bir platform sağlayan bir kripto para borsasıdır. Binance, daha önce high frequency trading yazılımı geliştiren bir geliştirici olan Changpeng Zhao tarafından kuruldu.
Kripto para birimleri son günlerde hem ödeme hem yatırım aracı olarak bir çok kişi tarafından kullanılmaktadır. Kripto para birimlerine sahip olmanın bazı yolları vardır.
Kripto para birimlerinin, (Bitcoin, Ethereum) bazılarına madencilik yöntemi ile sahip olunabilir. Dünya genelinde çok sayıda cihazın madencilik yapması nedeniyle blok başına verilen ödüllerde ciddi anlamda bir düşüş yaşanmıştır. Madencilik ile kripto para sahibi olmak bu nedenle günümüzde çok zordur. Sırf madencilik için geliştirilmiş özel bilgisayarlar sayesinde devam etmektedir.
Kripto para birimlerine sahip olmanın diğer ve daha kolay yöntemi ise reel (itibari) para birimleri (Türk Lirası, Dolar, Euro vb.) ile satın almaktır. Reel para birimleri ile kripto para satın alabildiğiniz sitelere “Kripto Para Borsası” denmektedir.
Kripto Para Borsaları Nasıl Çalışır?
Kripto para borsaları, reel para birimleri veya kripto para birimi ile kripto para alış veya satış işlemleri yapabildiğiniz platformlardır. Kripto para borsaları çalışma sistemi olarak birer değişim siteleridir. Reel para varlığınızı bu siteler üzerinden istediğiniz kripto para birimine çevirebilir, kripto para varlığınızı farklı bir kripto para birimine veya reel para birimine çevirebilirsiniz.
Kripto para borsaları, geleneksel borsa sistemi ile çalışmaktadır. Geleneksel borsa sisteminden tek farkı yatırımlarınızı kendi banka ve kripto para borsası hesabınızla yapabilir, bir aracı kuruma ihtiyaç duymazsınız.
Kripto para borsasında işlemler borsa kullanıcıları arasında yapılmaktadır. Reel para birimi ile alış yapmak isteyen kullanıcı, kripto para birimini reel para birimi ile takas etmek isteyen başka bir kullanıcıdan alır.
Kripto para birimleri fiziksel karşılığı olmayan sanal para birimleridir. Kripto para satın alma işlemleri de bu nedenle sadece internet siteleri üzerinden yapılabilmektedir.
Kripto Para Borsaları Arasında Farklılıklar Nelerdir?
Kripto para borsaları, işlem yaptıkları varlık türlerine ve hitap ettiği kullanıcı türüne göre farklılıklar göstermektedir.
Reel para birimleri ile işlem yapabildiğiniz borsalar olduğu gibi, sadece kripto para birimleri ile işlem yapabileceğiniz borsalarda bulunmaktadır. Sahip olduğunuz kripto para birimini, başka bir kripto para birimi ile takas edebilirsiniz.
Bu borsalarda genelde belli kripto paralar ile işlem yapılmaktadır. Bitcoin gibi hacmi yüksek kripto para birimleri, reel para birimine bağlı istikrarlı (sabit) kripto para birimleri (USDT gibi) veya borsanın kendi çıkardığı kripto para birimleri gibi kripto paralarla, diğer kripto paralar arasında işlem yapabilmenize olanak sağlar.
Kripto para borsaları hitap ettiği müşteriye göre ikiye ayrılır. Bölgesel işlem yapan ve sadece belli müşterilere hizmet veren borsalar. Bitlo.com kripto para borsası bölgesel hizmet veren bir borsadır. Sadece Türkiye Cumhuriyeti tarafından verilen resmi belgelere (vatandaşlık, oturma izni, çalışma izni vs.) sahip kişiler işlem yapabilir.
Dünya genelinde hizmet sağlayan global borsalar, herhangi bir bağlayıcılık bulunmadan işlem yapabileceğiniz borsalardır. Global borsaların bir çoğu reel para birimleri ile işlem imkanı sunmamaktadır.
Kripto Para Borsalarında Nasıl İşlem Yapılır?
Kripto para borsalarında işlem yapabilmek için öncelikle bakiyeniz bulunmalıdır. Reel para birimleri ile işlem yapan borsalarda, borsanın desteklediği reel para biriminde bakiyeniz olmalıdır. Bitlo kripto para borsası Türk Lirası ile işlem yapmaktadır. Bitlo kripto para borsasında hesap açtıktan ve kimlik bilgilerinizi girdikten sonra Türk Lirası yatırma işlemi yapabilirsiniz.
Adınıza ait bir banka hesabından yatırdığınız Türk Lirası bakiyeniz 20 dakika içerisinde otomatik olarak hesabınıza geçer. Türk Lirası bakiyenizin hesabınıza yansımasından sonra alış işlemi yapabilirsiniz.
Kripto para borsalarında alış ve satış için iki yöntem bulunmaktadır. Kolay ve Gelişmiş işlem. Kolay alış bölümünde, bakiyenizde bulunan Türk Lirası ile anında, diğer kullanıcıların satış için emir girdiği işlemlerden alış gerçekleştirirsiniz.
Gelişmiş alış bölümünde ise, alış işlemi için emir oluşturabilirsiniz. Güncel fiyattan veya daha düşük bir fiyattan alış için emir girersiniz. Girdiğiniz emir, karşılığında bir satış emri ile eşleştiğinde otomatik olarak gerçekleşir. Gelişmiş bölümde yaptığınız işlemlerde girdiğiniz emrin işlem görebilmesi diğer kullanıcılara bağlıdır.
YORUM YAP