Header Ads

ERC-20 Nedir?

 



ERC-20 Nedir? kripto Kütüphanesi  Kripto Paralar     Metaverse  Nft  Blockchain  Güncel Haber  Bitcoin Analizi

ERC-20 Nedir?

ERC-20, Ethereum (ETH) blok zincirinde token oluşturmak ve yayınlamak için kullanılan bir kripto para standardıdır. ERC kısaltmasının açılımı "Ethereum request for comment"tir; yani, “Ethereum yorum talebi”. Bu kavram, bir grup geliştirici ve kullanıcıya temel teknik notları ve gereksinimleri iletmek için İnternet Mühendisliği Görev Gücü (Internet Engineering Task Force) tarafından tasarlanana benzer bir kavramdır.

ERC-20 kavramı, Ethereum blok zincirinde kullanılan bir komut dosyası standardını ifade eder. Bu teknik standart, bir Ethereum tokenının veya akıllı sözleşmenin izlemesi gereken bir dizi kuralı, eylemi ve bunu uygulayabilmek için gereken adımları belirler. Daha basit bir ifadeyle ERC-20, Ethereum blok zincirinde yeni bir token ya da akıllı sözleşme oluşturmak için gereken şartları belirleyen bir yönergedir. Ethereum blok zincirinde oluşturulacak tokenlar ve akıllı sözleşmeler, ERC-20 standardına ya da alternatif bir standarda uymak zorundadır.

ERC-20 tokenları

ERC-20 standardı, bir süredir yeni tokenların oluşturulması için en çok tercih edilen yolların başında geliyor. Özellikle Özellikle ICO'lar ve kitle fonlaması şirketleri arasında son derece popüler. Ortaya çıktığından bu yana ERC-20 standardında on binlerce token yaratıldı ve piyasaya sürüldü. Bugün ERC-20 standardı, 200 binden fazla token ve akıllı sözleşme için ortak bir kurallar bütünü sunuyor.

Peki ERC-20 tokenları nasıl ve ne zaman ortaya çıktı? ERC-20 tokenlarının özellikleri nelerdir? Yazımızın devamında işte bu sorulara cevap vereceğiz.

ERC-20 nasıl ortaya çıktı?

ERC-20 token standardı, Kasım 2015'te Ethereum (ETH) geliştiricisi Fabian Vogelsteller tarafından önerildi. Eylül 2017’de ise ERC-20 resmen tanındı. Bir başka deyişle ERC-20 token standardı 2015’te yaratıldı ve 2017’de Ethereum topluluğu tarafından kabul edildi.

Ethereum (ETH) ekosisteminde böyle bir standart oluşturmak için standardı oluşturmak isteyen geliştirici ya da geliştirici grubu bir Ethereum İyileştirme Önerisi (EIP) sunmalıdır. Sunulan EIP daha sonra bir komite tarafından gözden geçirilir ve onaylanır. Böylece önerilen EIP bir ERC standardına dönüşür.

Ethereum blok zincirinde yaratılacak tokenlar, akıllı sözleşmeler ve diğer özellikler, onaylanan standartlardan birine uymak zorundadır. Ethereum ağında ERC-20 dışında ERC-721, ERC-621, ERC-827 gibi alternatif token standartları da bulunmaktadır. Bunların her biri farklı işlevselliklere sahiptir.

ERC-20 tokenlarının özellikleri nelerdir?

ERC-20 token standardı, Ethereum (ETH) blok zincirinin bir parçasıdır. Yani ERC-20 tokenları Ethereum blok zinciri üzerinde yaratılır, üretilir ve çalışır.

Her ERC-20 token işlevi ise bir dizi akıllı sözleşme tarafından yönetilir. Bu akıllı sözleşmeler, tokenın çalışması için hiçbir kişiye veya kuruluşa güven duymanın zorunlu olmamasını sağlar. Kurallar veya koşullar karşılandığında akıllı sözleşme, kodu otomatik olarak yürütür. Örneğin, bir ERC-20 tokenını başka birine aktarırken, kullanıcının onu alıcıya iletmesi için kimseye güvenmesi gerekmez.

ERC-20 token standardı, Ethereum tabanlı tokenların bazı işlevlerini açıklar. Bu işlevler, tokenların adresler arasında aktarılma şeklini ve ad ve tedarik gibi token akıllı sözleşmesiyle ilgili bazı önemli verileri içerir. Bir başka deyişle, ERC-20 standardı, bir tokenın içermesi gereken kimlik bilgilerini belirler.

ERC-20 tokenları kitle fonlaması, ağ yönetişimi, fiziksel varlıkların temsili, işlem ücretlerinin ödenmesi gibi kullanım alanlarına sahiptir. Bazen Ethereum ağındaki merkeziyetsiz uygulama geliştiricileri, projeleri için para toplamak isteyebilir. Bu amaçla ERC-20 tokenları çıkararak onları satabilirler. ERC-20 tokenları aracılığıyla kullanıcılar, ağda faaliyet gösteren uygulamaların ve diğer projelerin yönetişimine de katılabilirler. Bir ERC-20 tokenı, kuponlar, altın sertifikaları, sadakat puanları gibi dijital varlıkların yanı sıra altın gibi fiziksel varlıkları da temsil edebilir. Uygulama ve projelerdeki işlem ücretleri de ERC-20 tokenları ile ödenebilir.

Bazen de projeler, kendi ihtiyaçlarını karşılayacak yeni özelliklerle ERC-20 standardına uygun tokenlar geliştirirler.

En popüler ERC-20 tokenları

Şu an Ethereum ana ağında çalışan 200 binden fazla ERC-20 tokenı bulunuyor. En popüler ERC-20 tokenları arasında Chainlink (LINK), Maker (MKR), Basic Attention Token (BAT), OMG Network (OMG) sayılabilir.

ERC-20 tokenları nasıl alınır?

Ethereum blok zinciri üzerinde yaratılan ve çalışan ERC-20 tokenları, listelendikleri kripto para borsaları üzerinden itibari para ya da başka kripto paralar karşılığında alınıp satılabilir. 

1 comment:

  1. Etheryum ve diğer Erc 20 tokenlerindeki gas fee düşüklüğü artık eskisi kadar kullanılmadığı için mi düştü yoksa sürekli geliştiği için mi

    ReplyDelete

Powered by Blogger.