Header Ads

Boson Protocol (BOSON) Nedir?

 

kripto Kütüphanesi  Kripto Paralar     Metaverse  Nft  Blockchain  Güncel Haber  Bitcoin Analizi

Boson Protocol (BOSON) Nedir?

Boson Protocol (BOSON), e-ticaret işlemleri için tasarlanmış merkeziyetsiz bir altyapıdır. Protokol, tokenize edilmiş vadeli işlem sözleşmelerini kullanarak dijital değerlerle gerçek dünyadaki ürün ve hizmetlerin alışverişini sağlar. Bir başka deyişle Boson Protocol, fiziksel ürünlerin sanal dünyadaki bir ekosistemde alınıp satılmasına olanak sağlar. Kullanıcılar fiziksel ürün ya da hizmetlerini NFT olarak ağın merkeziyetsiz alışveriş platformu Boson Portal üzerinden satabilir. 18 Kasım 2021’de lansmanı gerçekleşen Boson Portal ise önde gelen metaverse platformlarından Decentraland (MANA) içinde yer almaktadır.

BOSON, platformun ERC-20 tabanlı yerel fayda tokenıdır. Platform, BOSON token ile alıcı ve satıcılar arasındaki etkileşime aracıların olabildiğince az dahil olmasını sağlamayı amaçlar.

Boson token projesi

Boson Protocol'ün amacı, ticareti tekelsizleştirmek ve demokratikleştirmek için bir dizi özel uygulamanın geliştirilmesine fon sağlamak ve merkeziyetsiz bir ticaret ekosistemini mümkün kılmaktır. Boson Protocol, bunu, oyun teorisi ile kodlanmış NFT'leri kullanarak fiziksel varlıklar için dijital hakların kullanılmasını otomatikleştiren açık, tokenize edilmiş bir ekonomiyle yapar. Bu ekonomi, nesneleri ve verilerini DeFi üzerine kurulu likit bir dijital pazarda tokenize ederek çalışır ve e-ticaret platformlarını dağıtır.

Boson Protocol’de alım satım işlemlerinde NFT tabanlı taahhüt tokenları (commitment token) kullanılır. Bunlar bir çeşit vadeli işlem sözleşmesi görevi görür. Bir başka deyişle, Boson Protocol, kullanıcıların gerçek dünyadaki Nesneleri NFT olarak olarak takas etme taahhütlerini tokenize ederek dijitalden fiziksele geri ödemeleri otomatikleştirir.

Projenin merkezinde ise Boson Protocol uygulamalarını finanse ederek dCommerce (merkeziyetsiz ticaret) pazarının gelişimine öncülük etmeye yardımcı olacak, topluluk tarafından yönetilen bir kuruluş olan dCommerce DAO (merkeziyetsiz özerk organizasyon) yer alır.

Boson Protocol kurucuları kimlerdir?

Boson Protocol, 2019 yılının Mart ayında Justin Banon, Gregor Borosa, Dr. Trent McConaghy, Dr. Zeynep Gürgüç, Dr. Michael Zargham tarafından kuruldu. Şu an Justin Banon, platformda CEO olarak; Gregor Borosa ise CTO (baş teknik sorumlu) olarak görev yapıyor.

Justin Banon, Boson Protocol’ü kurmadan önce blok zincir stratejisi danışmanlık şirketi Meltfactory’i ve kripto ödül platformu Redeemeum’u kurmuştu. Gregor Borosa ise daha önce Slovenya Merkez Bankası’nda baş yazılım mühendisi olarak çalışıyordu.

Boson Protocol, 2021 yılının Mart ayında Whitepaper’ını yayımladı. Aynı yılın Nisan ayında ise ilk BOSON token satışı gerçekleşti. 18 Kasım 2021’de ise platformdaki alım satımların gerçekleşeceği Boson Portal, Decentraland metaverse dünyasında kuruldu.

Boson Protocol projesini özel kılan nedir?

Boson Protocol (BOSON), yalnızca merkeziyetsiz teknolojiyi e-ticaret dünyasına sokmayı değil, aynı zamanda açık, tokenize edilmiş bir ekonomi yaratmayı da amaçlıyor. Yani, Boson Protocol, e-ticaret dünyasına yepyeni bir model sunuyor.

Boson Protocol, e-ticaret verilerinin güvenli, gizliliği koruyan bir şekilde toplanmasını savunur ve gönüllü veri paylaşımı bulunmaları karşılığında kullanıcılarına parasal faydalar sunar. Platform, Ocean Protocol'ü kullanarak bir Web 3.0 ticari veri pazarı oluşturur. Bu pazar, bilgi alıcılarının tüketici davranışları hakkında bilgi edinmelerine ve iş stratejilerinin derinlemesine analizlerini yapmalarına yardımcı olacaktır.

Boson'un temel mekanizması, bir ticarete dahil olan taraflar arasında dürüst davranışı teşvik etmek amacıyla oyun teorisi kavramları kullanılarak tasarlanmıştır. Onu en farklı kılan özelliklerden biri de budur. Platform, bir tür sıralı oyun olarak inşa edilmiş, anlaşmazlıkların çözümünü otomatikleştiren ve geri dönüş kayıplarını azaltan iki taraflı bir para yatırma yapısına sahiptir.

Boson başlangıçta protokol - pazar uyumunu sağlamak için merkezi olarak yönetilecektir. Ancak nihayetinde platform merkeziyetsizleşecek ve yönetim bir DAO aracılığıyla tamamen kullanıcılara verilecektir.

BOSON token nedir?

Boson Protocol’ün yerel fayda tokenı, BOSON tokendır. BOSON token, ERC-20 tabanlı bir tokendır. İlk token satışı, Nisan 2021’de gerçekleşmiştir. BOSON tokenın toplam arzı ise 200 milyon adettir. BOSON tokenların dağıtımı ise şu şekildedir:

  • 43,4% ağ ödülleri,
  • 25% kurucular ve ekip,
  • 11.5 % SAFE (Gelecek Değerler için Basit Antlaşma) ve SAFT (Gelecek Tokenlar için Basit Antlaşma) özel satışları,
  • 7% erken yatırımcılar,
  • 5% danışmanlar,
  • 5.1% ön satış,
  • 3% açık artırmayla satış.

BOSON tokenı, işlemlerden ve BOSON Web 3.0 veri pazarındaki üçüncü taraf veri erişiminden elde edilen minimum ekstraksiyon ücretleri ile değer kazanır. BOSON tokenın üç kullanım alanı vardır:

  • Yönetişim: BOSON token, Boson Protocol’ü yönetmek vefon ihracı ve protokol değişiklikleri konusunda dCommerce DAO aracılığıyla fikir birliği oluşturmak için kullanılır. Yani, protokolün kullanıcılarına protokolün yönetiminde söz hakkı verir.
  • Staking: BOSON tokenları, stake etmek için de kullanılabilir. Bu, BOSON tokenlarının dolaşımdaki arzını azaltır. Bunun yanı sıra, dCommerce verilerinin alıcıları ve satıcıları için işlem koordinasyonu amacıyla gereken ağ ücretlerini azaltır.
  • Teşvik: BOSON tokenları ekosistemin katılımcılarını teşvik etmek için de kullanılır. Örneğin, kullanıcılar, verilerini paylaşmaları karşısında BOSON token olarak adil bir gelir elde edebilir.

Whitepaper: Boson Protocol

Boson Protocol whitepaper, platformun kurucuları Justin Banon ve Gregor Borosa tarafından yazılmış ve 1 Mart 2021’de yayımlanmıştır.

Whitepaper’da Boson Protocol, “otonom ticari alışverişleri mümkün kılan, Ethereum ağı üzerindeki merkeziyetsiz bir altyapı” olarak tanımlanmıştır. Boson Protocol whitepaper’ına göre “Boson, bir piyasa aracısının faydalarını, maliyet ve ihtilaf yaratan merkezileştirilmiş sistemlerin dezavantajları olmadan çoğaltan bir eşler arası sistemdir.”

Whitepaper, bundan sonra, yukarıda açıkladığımız üzere Boson Protocol’ün nasıl çalıştığını açıklamaya girişiyor ve çalışma şeklini şemalaştırıyor. Boson Protocol whitepaper, platformun kullanım alanlarını ise şu şekilde belirliyor: Çevrimiçi ticaret, Parasal olmayan değerin belge dağılımı, Cihazdan cihaza ticaret, Sadakat ve ödüller, Oyunlar, Kripto borsaları, Hizmet rezervasyonları (restoran rezervasyonu vb.), Tokenize ağlar.

Boson Protocol hakkında sıkça sorulan sorular

S: Boson Protocol nedir?

C: Boson Protocol, fiziksel ürünlerin sanal dünyadaki bir ekosistemde alınıp satılmasına olanak sağlayan, e-ticaret için tasarlanmış merkeziyetsiz bir platformdur.

S: Boson’da NFT mintleyebilir miyim?

C: Hayır. Boson Taahhüt tokenları (Commitment tokens), oyun teorisiyle şifrelenmiş bir tür NFT’dir. Bu tokenlar, platformda belirli bir ürün ya da hizmet almak için kullanılır.

S: BOSON token ne işe yarar?

C: BOSON token, platformun ERC-20 tabanlı yerel fayda tokenıdır. BOSON tokenın temelde üç kullanım alanı vardır: Yönetişim, staking ve teşvik.

S: Boson DAO nedir?

C: Boson DAO, platformun merkeziyetsiz otonom organizasyonudur. DAO, Temel Boson Protocol yazılımları, uygulamaları, araçları ve entegrasyonlarını kuran projelere fon sağlamanın yanı sıra arz ve talep farmingi gibi geçici büyüme politikaları yoluyla ekosistemin büyümesini sağlar. Projelerden ve girişimlerden elde edilen gelir, tüm gelirin bir kısmı BOSON token geri almak ve yakmak için kullanılarak DAO'ya geri yönlendirilir. BOSON token sahipleri ise Boson DAO'yu yönetir.

S: Boson Protocol’ün hedef kitlesi nedir?

C: Dünyada herhangi bir şey satmak ya da almak isteyen herkes Boson Protocol’ün hedef kitlesinin parçasıdır.

S: dCommerce kümesi nedir?

C: Boson Protocol vizyonunun nihai amacı, bir dCommerce (merkeziyetsiz ticaret) ekosistemi yaratmaktır. Boson Protocol, bunu, ticareti dağıtmak, tekelsizleştirmek ve demokratikleştirmek amacıyla bir dizi uzmanlaşmış uygulamanın geliştirilmesini finanse ederek sağlar. Bu maksatla ticaret için daha küçük, şekillendirilebilir hizmetlerden oluşan ve açık, şeffaf, kullanıcıyı sömürmeyen, ele geçirmeye karşı dayanıklı, toplu olarak sürdürülen bir altyapı inşa etmektedir.

S: Boson Protocol hangi blok zinciri kullanır?

C: Boson Protocol’ün amacı, tak-çıkar modelinde bir Web 3.0 bileşeni olmaktır. Protokolün temel katman güvenlik, merkeziyetsizlik ve ölçeklenebilirlik gereksinimlerini karşıladığı sürece belirli bir blok zincirinden bağımsızdır.

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için Twitter Telegram ve İnstagram kanalımıza katılın!


No comments

Powered by Blogger.