Header Ads

Arbitraj Nedir?

Arbitraj Nedir? Arbitraj ile Kâr Elde Edilir mi? Arbitraj Stratejileri

Arbitraj Nedir?

Arbitraj, bir malı bir piyasadan alıp daha yüksek bir fiyata başka bir piyasada satma işlemine verilen isimdir. Basit bir şekilde anlatmak gerekirse, bir tüccar aldığı bir malı başka bir pazarda daha yüksek bir fiyata satarsa arbitraj yapmış olur. Farklı borsalardaki fiyat farklılıklarından yararlanarak kâr elde etme mantığına dayalı olan arbitraj, daha çok finans sektöründe kullanılan bir terimdir. Bu işle uğraşan kişilere ise arbitrajcı denilmektedir.

Farklı piyasalarda fiyat farklarını minimuma indirgeme gücünden dolayı arbitraj, finansal açıdan gerekli bir güç olarak kabul edilir. Arbitraj uygulaması küçük fiyat farklılıklarına dayanır ve sonuç olarak piyasalardaki fiyatlar birbirine yaklaşır.

Arbitraj ile Kâr Elde Edilir mi?

Arbitraj doğru yapıldığı takdirde risksiz bir kâr elde etme yolu olarak görülebilir. Ancak ticaret botlarının her türlü piyasada var olduğunu ve birçoğunun arbitraj yapmak için özel olarak geliştirildiğini unutmamak gerekir. Bu nedenle arbitraj, stratejiye ve uygulamaya bağlı olarak bazı riskleri beraberinde getirebilir.

Kripto Paralarda Arbitraj

Arbitraj Nedir?

Kripto para dünyası, belirli koşullar sağlandığında arbitraj yapmaya müsaittir. Örneğin, bir kişi Bitcoin ile iki farklı piyasada arbitraj yapmak isterse o kişinin bahsedilen her iki platformda da bir hesabı olması gerekmektedir. Ayrıca anlık satın alım yapabilmek için bu platformların her ikisinde de yeterli miktarda bakiye olması gerekmektedir.

Arbitraj kârı elde edebilmek için en önemli unsur hızdır. Borsalardaki yoğunluk nedeniyle işlemlerin gecikebilmesi göz önünde bulundurulduğunda, kripto paralardan arbitraj kârı elde edebilmek için oldukça atak olmakta ve transfer yoğunluğunun çok fazla olduğu kripto paralardan uzak durulmasında fayda vardır. Kimi zaman 1 saate kadar uzayabilen transfer yoğunluğu esnasında yaşanacak fiyat değişimleri zarar etmenize neden olabilir.

Arbitraj Stratejileri

En az 10 farklı türde arbitraj stratejisi olmasına rağmen, arbitraj yapan kullanıcılar genellikle daha geleneksel bir yöntem olan ve saf arbitraj olarak bilinen stratejiyi tercih ederler. Bu strateji spekülasyondan çok piyasa çalkantılarını ve fiyat farklılıklarının gözlenmesine dayandığından genellikle düşük riskli bir yaklaşım olarak kabul edilir. Daha az popüler olan bir başka yaklaşım ise birleşme arbitrajı veya risk arbitrajı olarak adlandırılan stratejidir. Bu tip arbitrajlar; şirket satın alımları, birleşmeleri veya iflas haberleri aracılığıyla kâr etmeye dayalı olduğundan genellikle spekülatif ve riskli bir yaklaşım olarak kabul edilir.

No comments

Powered by Blogger.