Header Ads

Altın Kesişim-Golden Cross Nedir?

Altın Kesişim-Golden Cross Nedir? Golden Crossun Aşamaları Golden Cross ve Death Cross Arasındaki Fark

 

Altın Kesişim-Golden Cross

Altın kesişim (golden cross), nispeten kısa vadeli hareketli ortalamanın uzun vadeli hareketli ortalamanın (MA) üzerinde kesiştiği bir yükseliş sinyalini ifade eden grafik modelidir. Yükseliş sinyali olarak kabul edilen golden cross, büyük bir yeniden canlanma potansiyeli taşımaktadır. Bir hisse senedinin kısa vadeli hareketli ortalaması, uzun vadeli hareketli ortalamasının üzerine çıkarsa bu grafikte altın kesişim görülür.

Golden Crossun Aşamaları

Golden cross üç aşamada oluşur:

  • Kısa vadeli hareket ortalamasının uzun vadeli hareket ortalamasının altında olduğu düşüş trendi.
  • Piyasanın tersine döndüğü ve daha kısa vadeli hareket ortalamalarının uzun vadeli hareket ortalamalarını geçtiği trend.
  • Devam eden bir yükseliş trendinin başladığı ve daha kısa vadeli hareket ortalamalarının uzun vadeli hareket ortalamalarının üzerinde kaldığı trend.

Şimdi bunlara biraz daha detaylı bakalım. İlk aşama, satış tükendiği için bir düşüş trendinin sonunda dibe vurmasını gerektirmektedir. İkinci aşamada, daha kısa hareketli ortalama, bir kırılmayı ve trendin tersine çevrildiğini doğrulamak için daha büyük hareketli ortalama üzerinden bir geçiş oluşturmaktadır. Son aşama ise daha yüksek fiyatlara kadar devam eden yükseliş trendi olmaktadır. Hareketli ortalamalar, geri çekilmelerde destek seviyeleri olarak hareket eder, ta ki bir ölüm çaprazının oluşabileceği noktada tekrar aşağı geçiş yapana kadar. Death cross, daha kısa hareketli ortalama ve daha uzun hareketli ortalama boyunca bir çaprazlama oluşturduğundan, altın kesişimin tersidir.

Altın Kesişim-Golden Cross Nedir? Golden Crossun Aşamaları Golden Cross ve Death Cross Arasındaki Fark


Hareketli Ortalamalar

Dönem, belirli bir zaman artışını temsil etmektedir. Golden crossu değerlendirirken, en yaygın kullanılan hareketli ortalamalar 50 dönem (önceki 50 saat, günler, haftalar vb.) ve 200 dönem hareketli ortalamadır. Genel olarak, daha büyük zaman dilimleri daha güçlü kalıcı kırılmalar oluşturma eğilimindedir. 

Günlük satıcılar, gün içi golden cross kırılmaları takas etmek için genellikle 5 dönemli ve 15 dönemli hareketli ortalamalar gibi daha küçük zaman dilimlerini kullanmaktadırlar. Grafiklerin zaman aralığı da 1 dakikadan haftalara veya aylara kadar ayarlanabilmektedirler. Nasıl daha büyük periyotlar daha güçlü sinyaller veriyorsa, aynı şey grafik zaman periyotları için de geçerlidir. Grafik zaman çerçevesi ne kadar büyük olursa, golden cross kırılması o kadar güçlü ve kalıcı olur.

Ana fikir kısa vadeli ortalama fiyatın, uzun vadeli ortalama fiyatın üzerine çıkması olduğu için başka birçok hareketli ortalama çift kullanılabilir. Örneğin, günlük traderlar hızlı giriş ve çıkış hedefleri bulmak için 5 dönemli ve 15 dönem hareketli ortalamaları kullanabilir. Diğer yaygın örnekler 15’li dönem ve 50’li dönem veya 100’lü dönem ve 200’lü dönem hareketli ortalama çiftleridir.

Golden cross, hem basit hareketli ortalama (SMA) çiftleri hem de üstel hareketli ortalama (EMA) çiftleri kullanılarak geçerli olabilir. Bazı traderlar, modelin ek teyidi için golden crossa eşlik edecek yüksek işlem hacmi arayabilir.

Kesişim gerçekleştiğinde, uzun vadeli hareketli ortalama tipik olarak güçlü bir destek alanı olarak kabul edilir. Bazı traderlar, piyasaya giriş noktası için bu hareketli ortalamanın yeniden test edilmesini bekleyebilir.

Genel olarak, herhangi bir grafik modelinde olduğu gibi, daha yüksek zaman dilimli sinyaller tipik olarak daha düşük zaman dilimli sinyallerden daha güvenilirdir. Bu nedenle, günlük grafikteki bir altın kesişim muhtemelen piyasa üzerinde saatlik grafikteki altın kesişimden daha önemli bir etkiye sahip olacaktır. Öte yandan yüksek zaman dilimine sahip bir altın kesişimin bile yanlış bir sinyal olabileceğini unutmamak önemlidir. Böyle bir senaryoda teknik olarak altın kesişim gerçekleşir ancak piyasa kısa süre sonra tersine döner ve altın kesişim geçersiz hale gelir. Bu nedenle riski uygun şekilde yönetmek ve olumsuz tarafı korumak oldukça önemlidir.

Death Cross

Golden Cross, düşüş eğilimi gösteren death cross (ölüm kesişimi) ile karıştıralabilmektedir. Death cross, daha kısa vadeli hareketli ortalamanın uzun vadeli hareketli ortalamanın altında geçtiği bir grafik görünümüdür. Bu nedenle, ölüm kesişimi tipik olarak düşüş sinyali olarak kabul edilir.

Golden Cross ve Death Cross Arasındaki Fark

Golden cross, bir menkul kıymetin kısa vadeli hareketli ortalamasının (15 günlük hareketli ortalama gibi) uzun vadeli hareketli ortalamasının (50 günlük hareketli ortalama gibi) veya direnç seviyesinin üzerine çıktığı bir çapraz geçişten oluşan bir yükseliş kırılma formasyonudur. Uzun vadeli göstergeler daha fazla ağırlık taşıdıkça, golden cross ufukta bir bull piyasasına işaret etmekte olup, yüksek ticaret hacimleriyle desteklenmektedir.

Death cross ise altın kesişimin tersidir. Golden cross uzun vadeli bir bull piyasasının ilerlediğini gösterirken, death cross uzun vadeli bir bear piyasasına işaret etmektedir. Her ikisi de uzun vadeli bir hareketli ortalamanın üzerinde kısa vadeli bir hareketli ortalama geçişinin meydana gelmesiyle uzun vadeli bir eğilimin sağlam bir şekilde onaylanmasına atıfta bulunmaktadır.

Golden cross; kısa vadeli hareketli ortalama, uzun vadeli büyük bir hareketli ortalamayı yukarı doğru kestiğinde meydana gelmektedir. Analistler ve satıcılar tarafından bir piyasada kesin bir yukarı dönüş sinyali olarak yorumlanır. Tersine, benzer bir aşağı yönlü hareketli ortalama geçişi, ölüm kesişimini oluşturur ve piyasada belirleyici bir gerilemeye işaret ettiği anlaşılır. 

Her iki geçiş de yüksek işlem hacmiyle birlikte yapıldığında daha önemli kabul edilmektedir. Geçiş gerçekleştiğinde, uzun vadeli hareketli ortalama, o noktadan itibaren piyasa için önemli bir destek seviyesi (golden cross durumunda) veya direnç seviyesi (death cross durumunda) olarak kabul edilmektedir. Her iki çapraz da bir trend değişikliğinin bir işareti olarak ortaya çıkabilir ancak bunlar daha sık olarak, halihazırda gerçekleşmiş olan bir trend değişikliğinin güçlü bir teyidi olarak ortaya çıkmaktadır.

Golden Cross Kullanımının Sınırlamaları

Tüm göstergeler “gecikmelidir” ve hiçbir gösterge geleceği gerçekten tahmin edemez. Çoğu zaman, gözlemlenen bir golden cross yanlış bir sinyal üretir ve o sırada uzun vadeli işlem yapan bir satıcı, daha sonra kendisini kısa vadeli bir sorunla karşı karşıya bulabilir. Önceki büyük bull piyasalarını tahmin etmedeki belirgin tahmin gücüne rağmen golden cross da düzenli olarak tezahür etmemektedir. Bu nedenle, bir işlem yapmadan önce bir golden cross her zaman diğer sinyaller ve göstergelerle onaylanmalıdır. Golden crossu ek filtreler ve göstergelerle doğru şekilde kullanmanın anahtarı, her zaman uygun risk parametreleri ve oranları kullanmaktır. Her zaman uygun bir risk-ödül oranını korumayı ve ticaretinizi uygun şekilde zamanlamayı hatırlamak, altın kesişimi körü körüne takip etmekten daha iyi sonuçlara yol açabilmektedir.

No comments

Powered by Blogger.